Włoska kawiarka – historia powstania, rodzaje

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Włoska kawiarka

Kawiarka to urządzenie, które powinien mieć każdy miłośnik czarnego napoju. Jej atutem jest m.in. cena – dużo niższa niż nowoczesnych ekspresów ciśnieniowych. Dostępne są kawiarki aluminiowe, stalowe i elektryczne.

Kawiarki różnią się od siebie pojemnością. Dostosowane są do różnych typów kuchenek. Najpopularniejsze są makinetki na kuchnię gazową i elektryczną, choć coraz częściej dostać można również kafetierkę na indukcję.

Historia kawiarki

Aby móc codziennie delektować się pysznym włoskim espresso, nie trzeba decydować się na kupno drogiego ekspresu ciśnieniowego. Doskonałą alternatywą jest włoska kawiarka (inaczej makietka lub kafetierka), dzięki której można cieszyć się smakiem mocnej, aromatycznej kawy bez fusów. Dziś każdy miłośnik czarnego napoju zna jej kształt i postać małego człowieka zdobiącego najpopularniejsze kawiarki na świecie (tzw. l’uomo con i baffi). Historia tego urządzenia sięga roku 1933, kiedy to Włoch Luigi De Ponti opatentował to niezwykle funkcjonalne i stylowe urządzenie. Ten pracownik firmy Alfonsa Bialettiego dzięki swojemu pomysłowi zrewolucjonizował proces parzenia kawy. Sprzedał patent na makietkę Bialetti’emu, którego syn sprawił, że stała się ona rozpoznawalna w wielu zakątkach globu. Opracował też znane na całym świecie logo, które na kafetierkę trafiło w 1953 roku.

Rodzaje kawiarek

Jak działa kawiarka?

Stawiana na kuchence elektrycznej bądź gazowej kawiarka jest urządzeniem, które pozwala przygotować tradycyjne espresso będące podstawą americano i cappuccino. W przeciwieństwie do drogich ekspresów ciśnieniowych ma prostą budowę. Składa się z trzech części – sitka, do którego wsypuje się kawę, zbiornika na wodę z zaworem bezpieczeństwa i górnego zbiornika z podłużną rurką na zaparzony napój. Po wsypaniu kawy należy wygładzić jej powierzchnię, a po oczyszczeniu rantu z czarnych drobinek można połączyć sitko z pozostałymi elementami urządzenia. Dzięki szczelnemu połączeniu poszczególnych części makinetki można opóźnić zużycie uszczelki. Następnie kawiarka ciśnieniowa musi trafić na wolny ogień, który powinien podgrzewać jedynie jej dno. Podgrzana woda, która znajduje się w dolnym zbiorniczku, przedostaje się przez sitko z kawą, po czym trafia do górnego zbiorniczka. Proces zaparzania kawy trwa od 4 do 7 minut. Po tym czasie niezwłocznie należy zdjąć makietkę z ognia, ważne jest, aby uniknąć zagotowania przyrządzonego naparu.

Rodzaje kawiarek – stalowa czy aluminiowa?

Kawiarki różnią się między sobą przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Tworzywo ma wpływ zarówno na żywotność kawiarki, jak i smak napoju. Klasyczne makinetki zrobione są z aluminium, mają bakelitową rączkę i charakterystyczny kanciasty kształt. Utrzymanie ich w czystości jest bardzo proste, do czyszczenia wystarczy użyć wody. Obecnie można też dostać gładkie i okrągłe kawiarki stalowe, które są trwalsze od aluminiowych. Modele ze stali nierdzewnej są droższe od oryginalnych włoskich zaparzaczy do kawy. Dostępne są również urządzenia z górnym pojemnikiem z ceramiki.

Kawiarka elektryczna czy na indukcję?

Kawiarka do kawy musi być dostosowana do typu kuchenki. Dostępne na rynku urządzenia do zaparzania czarnego napoju można używać na kuchenkach gazowych i elektrycznych. Coraz częściej można jednak dostać kawiarkę na indukcję, czyli dostosowaną do kuchenki indukcyjnej. Z tego rodzaju nowoczesnymi płytami dobrze działają aluminiowe kawiarki ze stalowym dnem.

Świat kawoszy podbija również kawiarka elektryczna – idealne połączenie tradycji z nowoczesnością. Jest adresowana do miłośników energetycznego napoju, którzy pragną zaoszczędzić czas. Niektóre tego rodzaju urządzenia są połączone z elektrycznym spieniaczem do mleka. Dzięki temu szybko i bez problemu można przygotować cappuccino lub kawę latte.

Kawiarka duża czy mała?

Przed zakupem kawiarki należy zastanowić się, która wersja będzie w stanie przygotować odpowiednią ilość kawy. Tego rodzaju urządzenia różnią się między sobą pojemnością, którą mierzy się przez ilość espresso (25 ml–35 ml). Dostępne są aluminiowe zaparzacze służące do przygotowania jednego espresso i takie, które pozwalają na przyrządzenie aż 18 filiżanek czarnego napoju. Stalowe kawiarki mają pojemność od 2 do 20 filiżanek. Co jednak zrobić, gdy chce się wypić jedną porcję kawy, ale dysponuje się makinetką na 6 filiżanek? W takiej sytuacji sprawdza się tzw. reduktor dostępny w różnych rozmiarach.

Kawa do kawiarki – jaką wybrać?

Nawet najlepsza kawiarka nie zda egzaminu, jeśli umieści się w niej kawę kiepskiej jakości. Kawosze z reguły dysponują własnym młynkiem i samodzielnie mielą ziarna kawowe, które po zmieleniu, powinny przypominać ziarna cukru. Kawa z kawiarki przygotowana w ten sposób jest odpowiednio aromatyczna. Zwolennicy czarnego napoju często decydują się na 100% arabicę, powolne parzenie takiej kawy wydobywa z niej bowiem pełnię smaku.