Jak rozpalić grilla? Podczas słonecznego weekendu pytanie to pojawia się w głowach milionów Polaków. Sposobów na rozpalenie grilla jest wiele i różnią się one ze względu na to, jakich produktów używa się do grillowania. Czy lepiej rozpalić grilla szybko, czy bardziej ekologicznie?
Do rozpalenia grilla można użyć podpałki, ale lepszym rozwiązaniem jest użycie ekologicznej rozpalarki. Pomocna może być też dmuchawa do grilla. Bardzo ważnym elementem przystępowania do grillowania jest wybór surowca – węgla drzewnego, brykietu lub drewna opałowego.
Bez wątpienia przez ostatnie lata grillowanie stało się swego rodzaju społecznym rytuałem. Trudno jednak się temu dziwić – warzywa i mięso z grilla smakuje wybornie, a towarzyski charakter grillowania sprzyja zabawie i odpoczynkowi wśród rodziny lub znajomych. Przystępując do grillowania, wiele osób zadaje sobie jednak podstawowe pytanie: jak dobrze i łatwo rozpalić grilla?
Najprostszym i szybkim sposobem jest użycie podpałki (rozpałki). Obojętnie, czy do rozpalenia używa się brykietu, czy węgla drzewnego, specjalna rozpałka do grilla szybko zacznie płonąć i zapali każdy surowiec. Rozpałki występują w dwóch formach – płynnej i stałej w kształcie kostek lub kulek. Produkty te mogą się od siebie różnić, w związku z czym konieczne jest zapoznanie się z instrukcją na opakowaniu. Podpałka jest lepszym rozwiązaniem od innych materiałów łatwopalnych, np. wysokoprocentowych alkoholi (takich jak denaturat) bądź kolorowych gazet (farba drukarska może być toksyczna). Należy jednak pamiętać, że ten najprostszy sposób na rozpalenie grilla jest jednocześnie sposobem najmniej polecanym na płaszczyźnie zdrowotnej. Podpałki składają się zwykle ze składników chemicznych, w tym naftopodobnych, których spalanie ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Równie szybkim sposobem na rozpalenie każdego grilla, który jednak jest w 100% zdrowy i bezpieczny, jest użycie specjalnej rozpalarki. Produkt taki, z charakterystyczną, długą dyszą stworzoną specjalnie do grilla, prędko podpali i utrzyma ogień w urządzeniu. Długa dysza i niska waga (0,9 kg) zapewniają pełen komfort użytkowania. Na wyłożony na grillu brykiet lub węgiel drzewny należy skierować koniec dyszy rozpalarki i przez krótki czas wzniecać ogień.
Brykiet czy węgiel drzewny? Czyli jak skutecznie rozpalić grilla w różnych wariantach
Najłatwiejsze staje się rozpalanie grilla węglem drzewnym. Węgiel drzewny szybko się rozpala – już po 15 minutach żar jest wystarczający do rozpoczęcia przygotowywania potraw. Z drugiej jednak strony surowiec jest stosunkowo niskokaloryczny, przez co szybko się wypala. W trakcie grillowania konieczne jest dokładanie węgla drzewnego. Należy to czynić umiarkowanie i stopniowo, aby zachować ciągłość żaru.
Rozpalanie grilla z brykietem, bez podpałki lub rozpalarki, jest trudniejszym zadaniem. Brykiet to surowiec składający się z mieszanki węgla kamiennego, piasku, trocin i substancji na bazie nafty. Szacuje się, że palenie brykietem jest relatywnie bardziej niezdrowe od palenia węglem drzewnym. Brykiet posiada jednak wyższy stopień kaloryczności – rozpala się go wolniej, ale surowiec także spala się bardzo wolno. Odpowiednią temperaturę do grillowania w przypadku brykietu uzyskuje się po około 45 minutach.
Warto wspomnieć, że do grilla można używać także naturalnego drewna. Należy jednak pamiętać, by było odpowiednio wysuszone (najlepiej do 15% wilgotności). Może to być drewno drzew owocowych. Niewskazane jest jednak drewno drzew iglastych, gdyż posiada ono dużo żywicy, która w trakcie spalania może być toksyczna.
Rozpalanie grilla krok po kroku
Pierwszym krokiem na drodze do udanego przyjęcia w ogrodzie jest ustawienie grilla na równej powierzchni, w miejscu osłoniętym od wiatru. Lepiej nie stawiać go na powierzchniach drewnianych, aby ochronić je przed ewentualnym zaprószeniem ognia.
Następnym krokiem jest uzupełnienie paleniska wybranym surowcem opałowym – węglem drzewnym, brykietem lub drewnem. Jego ilość powinna odpowiadać docelowemu czasowi grillowania potraw. Na dłuższe spotkanie przy grillu potrzeba więcej surowca.
Trzecim etapem jest faktyczne rozpalenie grilla, które – podobnie, jak wskazano wyżej – może być przeprowadzone z rozpałką, bez rozpałki lub z rozpalarką. Nie używając rozpałki ani rozpalarki, warto zaopatrzyć się w dmuchawę, która ułatwi zwiększanie się żaru. Również wachlowanie, np. gazetą lub ręcznikiem, ułatwi rozpalenie grilla. Gdy grill się pali, należy dać surowcowi trochę czasu na nabranie odpowiedniej temperatury żaru – potrawy należy umieszczać tylko na żarzącym się surowcu, a nie na otwartym ogniu.