Niezastąpiona w każdej kuchni – brytfanna do pieczenia mięs, ciast i zapiekanek

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Brytfanna

Brytfanna to naczynie wykorzystywane zarówno do przygotowywania dań wieloskładnikowych, np. zapiekanek warzywnych, jak i do pieczenia ciast czy chleba. Wielofunkcyjne naczynie, będące połączeniem patelni z garnkiem, pozwala smażyć, dusić i piec zdrowe potrawy.

Przygotowywanie posiłków w brytfannie ma wiele zalet, możliwe staje się m.in. niemal całkowite zrezygnowanie z tłuszczu. Pieczenie w brytfannie pozwala na stworzenie zdrowego posiłku, zachowujących wartości odżywcze i soczystych dań. Potrawy przygotowane lub nawet podawane w brytfannie doskonale utrzymują ciepło, co pozwala na dłuższe delektowanie się posiłkiem. W ofercie producentów znajdują się brytfanny żeliwne, emaliowane, szklane, ceramiczne, teflonowe oraz gliniane, z pokrywkami lub otwarte, elektryczne, przeznaczone na kuchnie indukcyjne lub gazowe.

Brytfanna żeliwna, emaliowana, czy ceramiczna? Jaką wybrać?

Brytfanny to naczynia, które warto mieć w swojej kuchni, ponieważ umożliwiają przygotowanie smacznych, zdrowych i aromatycznych potraw. W dodatku przyrządzanie posiłków w ten sposób pozwala oszczędzić czas. Brytfanny różnią się między sobą kształtem, wielkością, designem, ale najważniejszy element, na który powinno się zwrócić uwagę przy wyborze, stanowi rodzaj powłoki i materiał, z jakiego zostały wykonane. Oczywiście ważnym kryterium jest rodzaj powierzchni grzewczej – inną brytfannę przeznaczono do kuchni indukcyjnej, a inną do piekarnika czy kuchenki gazowej. Warto również zdecydować się na brytfannę z pokrywką, ponieważ potrawy w niej przyrządzane zachowują wartości odżywcze, są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. To idealne rozwiązanie, jeśli planuje się przygotowanie soczystej pieczeni lub pieczonej ryby. Wiele brytfann z pokrywką zapewnia możliwość podlewania potrawy podczas pieczenia, co jest znacznym ułatwieniem dla kucharza (nie ma potrzeby zdejmowania pokrywki za każdym razem). Brytfanna bez pokrywki sprawdzi się nie tylko podczas pieczenia ciast albo zapiekanek, lecz także wtedy, gdy przygotowywane mięso ma mieć chrupiącą skórkę. Kupując brytfannę, warto przyjrzeć się wewnętrznej powłoce. To właśnie od niej zależy, czy potrawy będą przywierały do dna i ile tłuszczu trzeba użyć, aby przygotować smaczne danie. Najczęściej spotykamy brytfanny z powłoką emaliowaną, teflonową, ceramiczną, kamienną, jak również tytanową. Naczynia mogą być wykonane z żeliwa, ceramiki, aluminium, szkła albo nawet z silikonu. Wybór właściwej brytfanny powinien być podyktowany oczekiwaniami i potrzebami użytkownika. Najpopularniejsza jest brytfanna aluminiowa, w której można przygotować praktycznie każde danie, a więc upiec mięso, ciasto, chleb lub tartę. Do wyboru są modele z przykrywkami lub bez. Zaletą brytfanny aluminiowej jest jej lekkość, a także szybkość nagrzewania. Naczynie to łatwo utrzymać w czystości. Drugim wyborem po aluminium może stać się brytfanna ceramiczna. Jest ekologiczna, bezpieczna i polecana alergikom, a do jej dna nie przywierają potrawy. Tego rodzaju naczynia często mają bardzo atrakcyjny wygląd.

Brytfanna szklana i ze stali nierdzewnej

Często spotykaną w kuchniach brytfanną jest model ze szkła żaroodpornego. Te naczynia umożliwiają nie tylko pieczenie w piekarniku, lecz także w mikrofalówce. Szkło to materiał całkowicie bezpieczny, który nie wchodzi w kontakt z żywnością i nie pochłania zapachów. W brytfannie ze szkła można upiec mięso, zapiekankę lub przyrządzić warzywa. Zaletą takiego naczynia jest możliwość pokazania gościom potrawy w całej okazałości. Równie dużym powodzeniem co brytfanny ze szkła cieszą się modele wykonane ze stali nierdzewnej. Właśnie naczynia z tego wytrzymałego materiału wykorzystuje się w profesjonalnych kuchniach. Niektóre z modeli są dodatkowo wyposażone w ruszt – dzięki temu można przygotować zdrowe, delikatne i lekkostrawne posiłki. Tak przyrządzone danie pozbawione będzie nadmiaru tłuszczu, który wytopi się i osiądzie na dnie naczynia. Brytfanna z rusztem i bez pokrywy sprawi, że mięso będzie miało pięknie zarumienioną i przypieczoną skórkę.


Poznaj naszą recenzję: Zestaw garnków z rączką Ingenio Tefal

Powłoka wewnętrzna brytfanny

Brytfanna emaliowana to najczęściej naczynie blaszane lub żeliwne z dnem pokrytym emalią, która jest antyalergiczna i wymaga używania delikatnych przyborów kuchennych (trzeba uważać, aby jej nie porysować). Innym rodzajem powłoki jest teflon, który sprawia, że potrawy nie przywierają do dna. Również w tym przypadku trzeba uważać, żeby nie uszkodzić powierzchni brytfanny. Alternatywą dla emalii i teflonu jest powłoka ceramiczna, odporna na wysokie temperatury i bezpieczna dla żywności, oraz tytanowa – wyjątkowo wytrzymała, szybko nagrzewająca się i równomiernie rozprowadzająca ciepło.