Grillowanie to sposób przygotowywania dań mięsnych i warzywnych, który cieszy się dużą popularnością wiosną i latem. Najwięcej zwolenników mają karkówka, żeberka i kiełbasa z grilla. Można je przygotowywać za pomocą urządzeń na węgiel, gaz lub zasilanych energią elektryczną.
Zwykle przepisy na dania z grilla są proste i szybkie w przygotowaniu, wymagają jednak marynowania mięsa czy warzyw przed ułożeniem na ruszcie. Odpowiednio dobrane przyprawy nadają wyjątkowego smaku, dlatego warto wiedzieć, co pasuje do piersi kurczaka, karkówki, pieczarek, warzywnych szaszłyków i innych pyszności przeznaczonych do grillowania.
Dania z grilla – jaki sprzęt jest potrzebny do ich przygotowania?
Grillowanie to hobby Polaków i ważna część kultury wypoczywania. Dużą popularnością cieszy się ono zwłaszcza wśród mięsożerców. Szczególnie wiosną i latem na stołach podczas towarzyskich spotkań króluje karkówka z grilla, skrzydełka, żeberka, kaszanka i kiełbasa. Wegetarianie podczas grillowania też nie są pokrzywdzeni, mogą postawić np. na cukinię, pieczarki czy ziemniaki z grilla.
Co ważne, nie trzeba mieć domu z ogrodem czy dużym tarasem, aby móc zacząć realizować przepisy na dania na grilla. Tradycjonaliści mogą postawić na grill węglowy. Obecnie na rynku dostępne są urządzenia, które działają na węgiel, i które dzięki dodatkowemu obiegowi powietrza nie produkują dymu. Jest to rozwiązanie, które sprawdza się zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Zaletą tego rodzaju sprzętu jest mobilność i energooszczędność. Jest on polecany osobom, które preferują zdrowe odżywianie. Węglowy grill bez dymu zapobiega wytwarzaniu rakotwórczych substancji, zmniejsza ryzyko przypalenia warzyw, zmniejsza generowanie odpadów i nadaje się do recyklingu. Polecany jest tym wszystkim, którzy stosują dietę redukcyjną (z produktami o obniżonej zawartości tłuszczu).
Miłośnikom grillowania, którzy nie posiadają ogrodu albo nie chcą tracić czasu na rozpalanie grilla węglowego, polecane są kompaktowe grille elektryczne. Niektóre z nich mają ruszt, inne wyposażone są w płytę pokrytą teflonem. Pozwalają na przyrządzanie niskokalorycznych potraw bez dodatku tłuszczu. Co ważne, dania z grilla elektrycznego smakują równie dobrze, jak dania przygotowywane na urządzeniach na węgiel. Warto również wspomnieć, że tego rodzaju sprzęt dzieli się na modele otwarte i zamknięte, które przypominają opiekacze. Niektóre grille elektryczne wyposażone są w nóżki umożliwiające grillowanie jedzenia pod kątem lub na płasko, inne posiadają rowek odprowadzający tłuszcz. Są idealne dla fanów zdrowego odżywiania, można z nich korzystać latem na balkonie i zimą we własnej kuchni. Pozwalają na przygotowanie dań mięsnych i wegetariańskich smakołyków. Przyrządzane na takim grillu dania nie przywierają do niego (jest to zasługą teflonowej powłoki elementów grillujących).
Dania mięsne z grilla
Co na grilla? To pytanie, które zadaje sobie niemal każdy, kto planuje letnią imprezę na świeżym powietrzu. W związku z tym, że więcej jest mięsożerców niż wegetarian, w menu na tego rodzaju party nie może zabraknąć dań mięsnych. Co ważne, nie musi być to za każdym razem karkówka. Można też postawić na żeberka, skrzydełka lub kaszankę z grilla. Wśród zwolenników niskokalorycznych smakołyków popularnością cieszy się grillowana pierś z kurczaka. Przepis na nią nie jest skomplikowany.
Składniki (porcja dla 8 osób):
1 kg fileta z kurczaka,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 ząbki czosnku,
4 łyżeczki tymianku,
1 łyżeczka curry,
2 łyżeczki papryki słodkiej,
4 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj, po czym dodaj do niego jogurt, tymianek, curry, paprykę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj.
Umyte i osuszone filety pokrój na plastry.
Mięso umieść w marynacie i wstaw do lodówki na przynajmniej 2,5 godziny.
Zdejmij z mięsa nadmiar marynaty.
Filety grilluj, aż staną się rumiane (2–5 minut z każdej strony).
Warzywa na grilla
Jedzenie samego mięsa z grilla bez dodatków warzywnych z czasem się nudzi, jest też mało zdrowe. Szczególnie warto poznać pyszne połączenia wieprzowiny, drobiu czy ryby z grilla i sałatki, grillowanych ziemniaków, cukinii, bakłażana, papryki czy pieczarek. Rosnącą popularnością cieszy się również grillowana cykoria, bataty i szparagi. Sprawiają one, że całe danie smakuje i wygląda dużo lepiej. Grilluje się je na półtwardo, wówczas są zarówno smaczne, jak i zdrowe.
Jednym z najpopularniejszych dań warzywnych z grilla, którym zajadają się mięsożercy i wegetarianie, są szaszłyki.
Składniki (porcja dla 8 osób):
4 zielone papryki,
4 czerwone papryki,
2 cukinie,
2 bakłażany,
4 czerwone cebule,
2 białe cebule,
12 łyżek oliwy z oliwek,
4 łyżki octu balsamicznego,
4 łyżki soku z cytryny,
świeża bazylia, tymianek, rozmaryn,
10 ząbków czosnku,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyte warzywa pokrój w kostkę.
Świeże zioła i czosnek posiekaj, po czym połącz je z resztą składników potrzebnych do przygotowania marynaty (oliwą, octem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem),
Warzywa włóż do marynaty i wstaw do lodówki na 60 minut.
Zamarynowane warzywa nadziej na patyczki i grilluj przez 5–7 minut.