Amerykańskie, francuskie, karbowane, czosnkowe, serowe lub z batatów – rodzajów frytek jest wiele. Uliczne bary serwują je w wielu wersjach i podają z różnymi dodatkami, np. Z ketchupem, majonezem czy nawet sosem tatarskim. Domowe frytki mogą smakować równie wyśmienicie.
Idealnie pasują do pieczonego kurczaka i surówki, są też niezastąpionym dodatkiem do potraw z grilla. Wiele osób lubi je serwować w duecie z hamburgerem. Warto wiedzieć, jak zrobić frytki z piekarnika lub smażone w oleju, by smakowały wybornie. Dla smakoszy tego dania warto zapisać, że Międzynarodowy dzień frytek wypada 13 lipca! :)
Pokrojone wzdłuż ziemniaki smażone na głębokim tłuszczu i podawane z ketchupem to fastfoodowy przysmak wielu osób. Za kraj ich pochodzenia uznaje się Belgię. Co ciekawe, powstało tam nawet Muzeum Frytek.
Dawniej do ich smażenia stosowano łój wołowy. Dziś frytki belgijskie stają się coraz popularniejsze, a serwujące je uliczne bary wyrastają jak grzyby po deszczu. Zaletą takich przysmaków jest to, że w przeciwieństwie do przyrządzanych w sposób tradycyjny nie są zbyt nasiąknięte tłuszczem, za to bardzo chrupiące. Taki efekt jest zasługą specjalnego procesu ich przygotowywania. Otóż smażenie odbywa się dwukrotnie. Za pierwszym razem temperatura smażenia wynosi ok. 170 stopni. Pokrojone ziemniaki trzyma się w niej przez ok. 3 minuty. Kolejny etap to obsmażanie w ok. 190℃ przez ok. 2 minuty. Tym sposobem frytki zyskują apetyczny rumiany kolor na zewnątrz, a w środku pozostają miękkie.
Podobny proces smażenia stosuje się, przygotowując frytki francuskie. Tak jak belgijskie przysmaki, smaży się je na tłuszczu zwierzęcym. Ich cechą charakterystyczną jest to, że są dość cienkie, bo ich maksymalna grubość to ok. 1 cm. Często nazywa się je słupkami Pont Neuf.
Frytki amerykańskie z kolei smażone są w stałej temperaturze. Przekłada się to nie tylko na ich smak, lecz także konsystencję. Są bardziej wilgotne, dość tłuste i słodkawe. Niektóre źródła podają, że sekretem ich wyjątkowego smaku jest wcześniejsze gotowanie ziemniaków w wodzie z dodatkiem cukru i miodu.
Domowe frytki z piekarnika smakują wyśmienicie, jednak zupełnie inaczej niż te smażone. Te przyrządzane na oleju przygotowuje się też w odmienny sposób. Sekretem ich specyficznej tekstury i smaku jest wcześniejsze podgotowanie w osolonej wodzie. Bardzo ważne jest, aby nie dopuścić do tego, by stały się zbyt miękkie, bo zaczną się rozpadać podczas smażenia. Wystarczy gotować je ok. 10 minut. Następnie frytki domowe należy wysuszyć, ostudzić i usmażyć w głębokim tłuszczu, np. w wysokim garnku z sitkiem. Innym sposobem smażenia jest wykorzystanie patelni. W tym przypadku surowe ziemniaczane słupki umieszcza się w rozgrzanym oleju (np. z pestek winogron) i smaży na rumiany kolor pod przykryciem, od czasu do czasu je obracając. Takie frytki z patelni powinny być gotowe w ok. 15 minut. Po odcedzeniu warto nadmiar tłuszczu usunąć, lekko przyciskając do nich papierowy ręcznik.
Osobom, które pragną zredukować kaloryczność tej chrupiącej przekąski, poleca się frytkownicę beztłuszczową, wykorzystującą podmuch gorącego powietrza.
Jak zrobić frytki domowe z piekarnika?
Frytki mrożone zawierają pewną dawkę oleju i glukozy, jednak po upieczeniu często nie zachwycają smakiem. Decydując się na zrobienie tego popularnego dania fast food w domu, lepiej przygotować je ze świeżych kartofli. Ziemniaki na frytki muszą być dobrej jakości, czyli jędrne i bez oznak kiełkowania. To bardzo ważne, bo stare okazy po usmażeniu mogą stać się gorzkie. Należy je dokładnie umyć, a następnie obrać ze skórki. Jak pokroić ziemniaki na frytki? Najlepiej podzielić je na plasterki o pożądanej grubości, a potem pociąć w słupki. Dobrze jest także umieścić je w zimnej wodzie na ok. 20 minut, by usunąć krochmal, a następnie wysuszyć. Po rozłożeniu na papierze do pieczenia trzeba je spryskać olejem rzepakowym lub słonecznikowym i lekko posolić. Frytki w piekarniku powinno się wypiekać przez ok. 30 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Po upływie tego czasu można ją nieco zwiększyć, np. o 20 stopni, i poczekać, aż frytki ładnie się zarumienią.
Przepis na frytki z piekarnika warto wzbogacić, posypując pokrojone w paski ziemniaki ulubionymi przyprawami lub przekładając je plasterkami czosnku. Dzięki takiemu zabiegowi zyskają one wyjątkowy aromat i smak.
Szukając sposobu na to, jak zrobić frytki, warto sięgnąć po ciekawe kulinarne inspiracje. Nieśmiertelny duet ziemniaka i ketchupu można zamienić na coś innego, jednak równie pysznego. Zdrową alternatywą dla tych klasycznych są frytki wykonane z innych warzyw. Do ich przygotowania wykorzystuje się m.in. selera, marchewkę czy bataty. Przed włożeniem do piekarnika warto posypać je przyprawami, np. tymiankiem, rozmarynem, koperkiem czy oregano. Takie frytki z warzyw po wyjęciu z piekarnika i lekkim ostudzeniu można podawać z majonezem lub sosem czosnkowym.