Jak zrobić domowe lody? Przepis na lody krok po kroku

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Domowe lody

Robienie lodów domowych w przeznaczonych do tego automatach i maszynkach jest niezwykle proste i szybkie, jednak nawet bez takiego sprzętu możesz przygotować smaczny deser dla swojej rodziny. Poznaj najlepsze przepisy na domowe lody o różnych smakach i w wersji niskokalorycznej.

Domowe lody sprawdzą się nie tylko podczas upalnych dni. Samodzielnie przygotowany przysmak to idealne rozwiązanie na każdą porę roku. Może stać się nagrodą po ciężkim dniu, słodką przekąską i dobrym pomysłem na deser na imprezie rodzinnej. Domowej roboty lody bywają nie tylko smaczniejsze niż te sklepowe, lecz także zdrowsze, bo mniej kaloryczne. Przygotowując je w domu, masz pełną kontrolę nad jakością i rodzajem wykorzystywanych składników. Dzięki poniższym przepisom zrobisz klasyczne lody śmietankowe, owocowe i wegańskie. Aby je przygotować, możesz skorzystać ze specjalnych urządzeń i automatów do lodów albo tylko z podstawowego wyposażenia kuchni.

Jak zrobić domowe lody? Praktyczne wskazówki

Masa z jajek i mleka to podstawa domowych lodów. Pamiętaj, aby wybierać świeże, najlepiej tłuste mleko i smaczne jajka, które przed użyciem należy dokładnie sparzyć gorącą wodą. Przygotowując lody domowe bez maszynki, musisz pamiętać o mieszaniu masy podczas jej mrożenia w zamrażalniku. Mrożenie z reguły trwa kilka godzin, zaleca się więc, żeby przynajmniej raz na pół godziny przemieszać zawartość pojemnika. Jeśli masz automat lub maszynkę do lodów, twoja praca ogranicza się jedynie do wyboru składników i proporcji. Urządzenia do robienia lodów możesz kupić u partnerów PAYBACK, m.in. na stronach internetowych neo24.pl, mediaexpert.pl, avans.pl, electro.pl i mediamarkt.pl. Ceny tego typu sprzętów wynoszą średnio od 200 do powyżej 1000 złotych.


Może cię zainteresować: Historia włoskiej kawiarki

🍨Najprostszy przepis na lody śmietankowe własnej roboty🍨

Składniki na około 800 ml lodów:

  • 400 ml mleka,
  • 7 żółtek,
  • 250 ml tłustej śmietanki (co najmniej 30%),
  • 150 g drobnego cukru.

Przygotowanie lodów śmietankowych krok po kroku:

  • W misce utrzyj żółtka z cukrem i przełóż je do kąpieli wodnej nad garnkiem z wrzącą wodą.
  • W osobnym garnku zagotuj mleko. Stopniowo przelewaj je do naczynia z utartymi żółtkami, cały czas mieszając masę trzepaczką.
  • Mieszaj masę do momentu zgęstnienia.
  • Miskę wyciągnij z kąpieli wodnej, przełóż do nowego naczynia i delikatnie mieszaj, aż całość ostygnie.
  • Śmietankę ubij na sztywno, przełóż do przygotowanej wcześniej gęstej masy z jajek i mleka.
  • Całość przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki. Co pół godziny wyciągaj pojemnik i przemieszaj jego zawartość.
  • Lody będą gotowe, gdy masa całkowicie się zamrozi. Najlepiej jednak jeść je dopiero na drugi dzień.

Powyższy przepis możesz wykorzystać również jako bazę do przygotowania domowych lodów owocowych. Wystarczy, że do składników dodasz pokrojone w plastry truskawki, banany, garść borówek lub malin. Jeśli chcesz otrzymać deser w postaci sorbetu, użyj owoców o dużej zawartości wody, np. arbuza. Możesz eksperymentować nie tylko z różnymi połączeniami owoców, lecz także z bakaliami i orzechami.

🍦Domowe lody waniliowe – jak zrobić lody z maszynki?🍦

Lody waniliowe to ulubiony smak wielu osób, dlatego warto nauczyć się je przygotowywać. Ten prosty przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając do niego bakalie, orzechy lub ulubione przyprawy. Przygotowanie lodów domowych w maszynce przebiega w ten sam sposób, niezależnie od smaku. Z poniższego przepisu na waniliową masę lodową uzyskasz około 700 ml lodów.

Składniki:

  • 2 laski wanilii,
  • 250 ml mleka,
  • 150 ml śmietanki 36%,
  • 60 g drobnego cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

1. Obierz laskę wanilii, ziarenka przełóż do miski.

2. Dokładnie wymieszaj mleko, śmietanę i cukier.

3. Użyj blendera i zmiksuj wszystko na gładką masę.

4. Po kilku minutach przełóż masę do miski i włóż całość do zamrażarki.

5. Miska z masą powinna znajdować się w lodówce co najmniej 12 godzin. Po tym czasie możesz przełożyć ją do urządzenia. Większość maszynek do lodów działa w podobny sposób, jeśli jednak masz wątpliwości lub korzystasz z urządzenia pierwszy raz, zapoznaj się z dołączoną do niego instrukcją obsługi.

6. Po około 15 minutach sprawdź, czy masa ma odpowiednią konsystencję. Jeśli jest wystarczająco gęsta, taka jak prawdziwe włoskie lody, możesz wyłączyć urządzenie. Masę przełóż do pudełka i przechowuj w zamrażalniku.

Prosy przepis na domowe lody.

Przepis na domowe lody bez użycia miksera

🍧Jak zrobić domowe lody w wersji fit? Najprostszy przepis🍧

Banany, masło orzechowe i odrobina soli to jedyne składniki, których potrzebujesz do zrobienia pysznego deseru w wersji fit. To dobre rozwiązanie dla osób na diecie, które nie wyobrażają sobie całkowitej rezygnacji ze słodkiego smaku, a także dla wegan, którzy nie sięgają po przepisy z jajkami czy śmietanką. Takie domowe lody świetnie sprawdzą się również jako przekąska po intensywnym treningu – stanowią świetną alternatywę dla bananowo-orzechowego koktajlu. Tłuszcz z masła orzechowego pomoże spalić tkankę tłuszczową, a banan zaspokoi potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

A zamiast sięgnąć na diecie po czekoladę lub słodką bułkę lepiej przygotować coś samodzielnie i mieć pełną kontrolę nad składnikami. Możesz zamówić je przez internet u partnerów Programu. Pamiętaj, aby podczas zakupów korzystać z karty PAYBACK – dzięki temu zbierasz punkty, które później możesz wymienić na nagrody rzeczowe na naszej stronie lub na kupony zniżkowe do ulubionych sklepów.

Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji lodów w wersji fit:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego,
  • duża szczypta soli.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany i masło orzechowe zmiksuj na gładką masę. Możesz zrobić to przy użyciu blendera lub ugniatacza do ziemniaków (albo innego narzędzia kuchennego o podobnych właściwościach).
  • Do masy dodaj sól, całość dokładnie wymieszaj i przełóż do pojemnika.
  • Pojemnik włóż do zamrażarki na co najmniej kilka godzin.
  • Gotowe domowe lody możesz podawać samodzielnie, posypane cynamonem, startą gorzką czekoladą lub syropem, w wafelkach albo w miseczkach. Porcja dwóch gałek lodów z powyższego przepisu ma mniej niż 300 kcal!

Z czym podawać domowe lody?

Ważny jest nie tylko sam smak domowych lodów, lecz także sposób ich podania i dodatki. To właśnie dzięki nim zwykłe lody jogurtowe i śmietankowe mogą zyskać nowe oblicze. Świetnym dodatkiem do deserów lodowych podawanych w pucharkach są wszelkiego rodzaju sosy, polewy oraz dżemy. Klasyczne lody możesz dosłodzić również karmelem z odrobiną soli, który przygotujesz samodzielnie w domu. Rozpuszczona gorzka, mleczna lub biała czekolada także dobrze sprawdzi się w roli polewy do domowych lodów.

Lodowe desery dobrze komponują się z chrupiącymi dodatkami w postaci posypek z migdałów, orzechów laskowych czy nerkowców. Możesz wykorzystać też pestki dyni, nasiona chia lub słonecznik. Dla zrównoważenia słodkiego smaku lodów podawaj je z kwaśnymi owocami, np. kiwi, winogronami czy malinami.