Staropolska receptura na bigos z młodej kapusty do dziś cieszy się ogromną popularnością. Przygotowanie tej potrawy wymaga jednak staranności w doborze składników oraz wykonaniu. Nie ma bowiem wątpliwości, że bigos tradycyjny jest dość wymagającym daniem.
Bigos to potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie tradycyjne polskie święta lub rodzinną uroczystość. Przygotowywany z młodej kapusty, jest powszechnie lubianym daniem, które doczekało się wielu wariantów. Bigos tradycyjny można przygotować na kilka sposobów i niemal każdy region Polski ma własną, unikalną recepturę. Przepis na tę potrawę – bez względu na to, czy to bigos staropolski, wigilijny, czy domowy – nie jest bardzo skomplikowany, jednak stworzenie doskonałego dania wymaga najwyższej jakości składników i starannego wykonania.
Przepis na bigos – na co zwrócić uwagę, aby był idealny?
Zastanawiasz się, jak zrobić tradycyjny bigos? To potrawa, która wymaga doboru odpowiednich składników oraz starannego wykonania. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne – aby na stole znalazł się pyszny i aromatyczny bigos, trzeba spędzić w kuchni ponad 3 godziny. Jednak efekt jest wart wysiłku!
Przepis na bigos występuje w różnych wariantach, jednak to ten tradycyjny wciąż cieszy się największym zainteresowaniem. Jak przygotować danie dla większej liczby osób?
Składniki (na 16 osób):
2 kg białej kapusty,
1,6 kg kiszonej kapusty,
1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka),
1 kg wołowiny (doskonale sprawdzi się antrykot),
200 g kiełbasy jałowcowej,
300 g boczku wędzonego,
100 ml wysokoprocentowego alkoholu (śliwowica lub whisky),
60 g suszonych grzybów (najlepiej borowików),
6 cebul,
4 marchewki,
10 ziaren ziela angielskiego,
4 liście laurowe,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
4 łyżki tłuszczu do smażenia (olej lub smalec),
2 garście suszonych śliwek,
2 garście wędzonych śliwek,
8 szklanek wody,
sól i pieprz (do smaku, według uznania).
Przygotowanie:
1. Pokrój boczek w kostkę i przysmaż na odrobinie smalcu lub oleju. Po usmażeniu włóż do dużego garnka, w którym będziesz gotować bigos.
2. Pokrój w kostkę mięso i obsmaż na tym samym tłuszczu, na którym usmażył się boczek. Następnie dodaj je do dużego garnka.
3. Posiekaj cebulę w drobne kawałki, przysmaż na patelni i wrzuć do garnka.
4. Zetrzyj marchewkę na tarce, przysmaż na patelni i także przełóż do garnka.
5. Podgrzej mięso, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i słodką paprykę.
6. Namocz grzyby w letniej wodzie, posiekaj je w drobne paski i dodaj do podgrzewanego mięsa.
7. Posiekaj białą kapustę i dodaj do mięsa. Wrzuć też kiszoną kapustę.
8. Do całości dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość wymieszaj, zalej wodą i gotuj na małym ogniu.
9. Śliwki pokrój w małe paski i zalej alkoholem. Odczekaj 30 minut i dodaj do gotującego się bigosu.
10. Gotuj bigos około 3–4 godzin do momentu, aż mięso będzie miękkie, a wszystkie smaki się połączą. Na samym końcu dopraw potrawę solą i pieprzem według uznania. Pamiętaj, aby gotować bigos na małym ogniu. Potrawa musi uzyskać gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Po wyłożeniu na talerze nie powinna z niej wyciekać woda.
Bigos może, a wręcz powinien być odgrzewany. Dzięki temu staje się jeszcze smaczniejszy, więc lepiej przygotowywać go z wyprzedzeniem.
Aby ugotować bigos dla całej rodziny, potrzebne będzie duże naczynie. 7-litrowy garnek możesz nabyć np. u partnerów PAYBACK. Zbieraj punkty i wymień je na wysokiej jakości patelnię, dzięki której perfekcyjnie przygotujesz składniki do bigosu.
Przepis na bigos doczekał się wielu wariantów. Bigos staropolski, bigos z młodej kapusty, bigos wigilijny, bigos ze słodkiej kapusty, bigos myśliwski, bigos cygański – to tylko kilka wersji tej tradycyjnej potrawy. Wegetarianie i weganie także mogą skosztować tego dania. Chociaż smakosze i fani polskiej kuchni nie wyobrażają go sobie bez wieprzowiny czy wołowiny, powstał również przepis na bigos bez mięsa.
Jak zrobić bigos w wersji bezmięsnej? Wołowinę, wieprzowinę, boczek i kiełbasę możesz zastąpić soczewicą, która jest nie tylko smaczna, lecz także bogata w białko. Sos sojowy oraz kwaśne jabłko z pewnością dodadzą daniu walorów smakowych. Warto zauważyć, że ta odmiana bigosu jest mniej kaloryczna.
Bigos tradycyjny w różnych regionach
Przepis na bigos może różnić się w zależności od upodobań mieszkańców poszczególnych regionów. Różnice w przepisach będą dotyczyły przede wszystkim przypraw, dodatków lub preferowanych odmian kapusty.
Bigos litewski – to potrawa, która oprócz kapusty zawiera kwaskowe, winne jabłka.
Bigos galicyjski – jego podstawę stanowi biała kapusta, a wśród dodatków są też ziemniaki i biała fasola.
Bigos węgierski – do potrawy dodawana jest ostra papryka i śmietana.
Jak widać, nie istnieje jedna receptura na bigos. Przepis możesz dostosować do swoich upodobań kulinarnych, a efekt za każdym razem będzie zachwycający.