Domowy chleb często jest znacznie smaczniejszy niż ten ze sklepu. Aby jednak zachował swoje walory, istotne jest nie tylko odpowiednie pieczenie, lecz także właściwe przechowywanie. Dzięki temu domowy chleb pozostanie świeży i pyszny.
Najczęściej domowy chleb przechowywany jest w chlebaku, jednak to nie jedyny sposób, z jakiego można skorzystać. Dobrym pomysłem będzie również wykorzystanie koszyka na pieczywo lub lniany worek czy ściereczka. Jednak która z metod będzie najlepsza?
Jak przechowywać domowy chleb – koszyk, chlebak czy lniany worek?
Najpopularniejszym sposobem na przechowywanie pieczywa jest włożenie go do chlebaka. Dobrym wyborem będzie model bambusowy, który nie odkształca się pod wpływem wilgoci, a przy tym zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Jest on jednak dość drogi, dlatego dobrą decyzją będzie również zakup chlebaka wykonanego przynajmniej częściowo z tego materiału, np. model Vader firmy Ambition. Zalecane są też chlebaki ceramiczne czy porcelanowe, jednak ich wadą jest podatność na urazy i wysoka cena. Warto przy tym pamiętać, że przed włożeniem domowego chleba do chlebaka najlepiej zawinąć go w kuchenną ściereczkę.
Również naturalne materiały o dobrej wentylacji mogą być dobrym sposobem na przechowywanie pieczywa. Bochenek wystarczyć po prostu owinąć w ściereczkę lub schować do papierowej torebki. Innym, bardzo skutecznym sposobem na zachowanie świeżości pieczywa jest używanie specjalnego, lnianego woreczka. Pieczywo zawinięte w płótno można schować również w wiklinowym koszyku do chleba albo nawet w garnku.
Dobrym rozwiązaniem może być zamrożenie chleba. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nigdy nie powinno się zamrażać pieczywa dwa razy. Ważne jest również, by przed włożeniem chleba do zamrażalnika pokroić go na kromki. Dzięki temu można wyjmować tylko tyle kawałków, ile ma być zjedzone w najbliższym czasie, bez marnowania pozostałej części. Rozmrożone kromki najlepiej jest pozostawić na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej, a potem lekko podgrzać w piekarniku, żeby ponownie nadać skórkom chrupkość. Chleba nie powinno się przechowywać w lodówce, gdyż tam czerstwieje najszybciej.
Jeżeli pieczywo domowej roboty ma przetrwać jak najdłużej, warto pamiętać, że najszybciej czerstwieje chleb pieczony na drożdżach, zwłaszcza na mące żytniej. Najdłużej świeży pozostanie ten robiony na zakwasie, szczególnie żytni.
Składniki (forma 24 × 28 cm):
300 g zakwasu,
900 ml wody w temperaturze pokojowej,
1 kg mąki żytniej,
3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce,
Do sypkich produktów dodaj zakwas, a następnie wodę,
Wymieszaj składniki, żeby się połączyły,
Formę wyłóż papierem i wlej do niej ciasto,
Nakryj całość ściereczką i odłóż na ok. 5 h w ciepłe miejsce,
Upiecz chleb w 210℃, wkładając go do piekarnika na ok. 40–50 min,
Do takiego pieczywa można dodać również ok. 2 łyżek wybranych ziaren, by poprawić nie tylko jego smak, lecz także walory odżywcze. Warto wykorzystać mąkę pełnoziarnistą i stworzyć pyszny, domowy chleb fit.
Przepis na chleb bezglutenowy
W domu można upiec również chleb bezglutenowy. Warto wykorzystać w tym celu np. mąkę kukurydzianą.
Składniki (forma 24 × 28 cm):
600 g mąki kukurydzianej,
3 szklanki mleka (może być roślinne),
1000 g świeżych drożdży,
4 jajka,
2 łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Delikatnie podgrzej mleko,
Odlej trochę mleka, rozpuść w nim drożdże i cukier,
W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki,
Dokładnie wyrób ciasto i przykryj je ściereczką kuchenną,
Odstaw masę na 40 minut w ciepłe miejsce,
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę,
Piecz w 190℃ przez ok. 45 minut.
Taki chleb kukurydziany również można wzbogacić o wybrane ziarna. Doskonale smakuje też ten posypany czarnuszką. Będzie on nieco twardszy i mniej puszysty niż np. chleb pszenny lub żytni, jednak w dalszym ciągu pyszny.
Dobry dodatkiem do domowego chleba, niezależnie od jego rodzaju, będą m.in. ziarna słonecznika czy siemię lniane. Doskonale smakuje również z przyprawami, np. oregano, a także z płatkami owsianymi. Można je dodać do samej masy lub posypać nimi chleb przed pieczeniem.
Domowy chleb będzie wyjątkowo smaczny i przyjemnie wilgotny. Idealny smak ma przede wszystkim ten świeżo upieczony. Nie oznacza to jednak, że kilkudniowe pieczywo nie może smakować dobrze. Dzięki właściwemu upieczeniu oraz odpowiedniemu przechowywaniu bez trudu udaje się zachować jego walory przez długi czas.