Frytkownica – jakie są rodzaje? Jaką warto wybrać?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Frytkownica

Frytkownica to doskonałe narzędzie do smażenia pysznych frytek, choć to nie jedyne jej zastosowanie. Wykorzystuje się ją też do przygotowywania mięs, ryb, owoców morza, warzyw, a nawet słodyczy. Rodzaj frytkownicy warto dostosować m.in. do ilości i wymiarów smażonych w niej produktów.

Kolejnym kryterium wyboru frytkownicy powinien być jej typ. Na rynku znaleźć można zarówno modele wymagające dużej ilości oleju, jak i te beztłuszczowe. Jak wybrać najlepszą frytkownicę dla siebie i czym się kierować przy wyborze?

Rodzaje frytkownic – czy warto kupić beztłuszczową?

Spośród dostępnych na rynku frytkownic najpopularniejsze są dwa typy:

  • Frytkownica tradycyjna – czyli taka, w której potrawy smażone są w głębokim tłuszczu. Przygotowane w niej dnia charakteryzują się typowym, intensywnym smakiem, z drugiej jednak strony nie są zbyt dietetyczne czy zdrowe.
  • Frytkownica bezolejowa – nazywana też beztłuszczową, w rzeczywistości wymaga oleju, ale w znacznie mniejszej ilości. Niekiedy nawet łyżka oleju może być wystarczająca. Sposób działania frytkownic beztłuszczowych najczęściej opiera się na podgrzewaniu potraw gorącym powietrzem. Niekiedy technika ta łączona jest również z grillowaniem. Dania przygotowywane we frytkownicy beztłuszczowej zyskują nieco inny smak, który ma swoich zwolenników. Potrawy są zdrowsze i mniej kaloryczne od tych smażonych w głębokim tłuszczu, jednak z drugiej strony ich przygotowanie może trwać nieco dłużej.

Ceny frytkownic

Warto pamiętać, że cena frytkownicy niskotłuszczowej będzie prawdopodobnie nieco wyższa, różnica nie jest jednak szczególnie duża. Najtańsze frytkownice tłuszczowe mogą kosztować w ok. 100 złotych, natomiast niskotłuszczowe ok. 150 złotych. Osoby, które dbają o zdrowie, z pewnością powinny zainwestować w ten drugi typ. W niektórych modelach dostępna jest także opcja pieczenia, np. we frytkownicy beztłuszczowej Severin FR 2432.


Przeczytaj również: Sprawdzone sposoby na czyszczenie piekarnika

Dodatkowe parametry frytkownic – czym się kierować?

Przy wyborze odpowiedniego dla użytkownika typu frytkownicy warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka parametrów. Należą do nich m.in.:

  • rodzaj misy na olej – przede wszystkim jej rozmiar. Pojemność misy we frytkownicy może wynosić od ok. 0,5 litra do nawet 5 litrów. Wybór jest zatem uzależniony zarówno od liczby osób korzystających z frytkownicy, jak i typu dań. Warto również pamiętać, że wielkość misy ma ścisły związek z wymiarami całego urządzenia. Mała frytkownica doskonale wpasuje się w niewielką kuchnię, jednak można przygotować w niej jedynie niewielkie porcje. Znaczenie ma również materiał, z jakiego misa urządzenia została wykonana. Najlepsza będzie stal nierdzewna, ewentualnie aluminium, z nieprzywieralną powłoką. Pozwoli to na perfekcyjne wysmażenie potrawy, bez przypalania ich fragmentów. Warto zwrócić też uwagę na to, w jaki sposób misa została zamontowana. Przytwierdzona na stałe powinna być wyposażona w spust oleju lub przynajmniej specjalny dzióbek, który umożliwi wymianę tłuszczu,
  • moc – ta przeciętna wynosi ok. 1200 W, chociaż na rynku można znaleźć urządzenia o mocy 800–3000 W. Im większa moc, tym szybciej podgrzeje się olej. Duża moc oznacza również, że urządzenie może pracować dłużej bez konieczności schłodzenia,
  • kosz – znaczenie ma jego wielkość, a także materiał wykonania. Potrawy nie powinny do niego przywierać. W niektórych modelach można znaleźć podwójny kosz, pozwalający na przygotowywanie dwóch różnych potraw. Czasami spotyka się także kosze obrotowe, które zmniejszają zużycie tłuszczu. Dobrym rozwiązaniem jest również stosowany przez wielu producentów podnoszony kosz, który można wynurzyć z oleju nawet bez otwierania frytkownicy,
  • filtry – zapobiegają roznoszeniu się zapachów smażonych potraw. Do najczęściej stosowanych zalicza się filtr olejowy, który ogranicza wydostawanie się zapachu tłuszczu oraz węglowy, dodatkowo pochłaniający wydobywająca się podczas smażenia parę,
  • budowa – większość dostępnych na rynku frytkownic to urządzenia wolnostojące, chociaż znaleźć można również te pasujące do zabudowy, zwykle w postaci modułowej płyty z grzałką. W przypadku osobnego urządzenia warto zwrócić uwagę na jego stabilność,
  • zabezpieczenia – także przed samoistnym otwarciem się pokrywy, przegrzaniem urządzenia bądź nadmiernym podgrzaniem obudowy,
  • automatyczne programy gotowania oraz minutnik – przydatne dla osób zapominalskich, szczególnie w przypadku frytkownicy tradycyjnej,
  • regulacja temperatury – dzięki temu można odpowiednio wysmażyć danie,
  • okienko podglądowe i wyświetlacz LCD – umożliwiają zachowanie pełnej kontroli nad procesem smażenia.

Wybór odpowiedniej frytkownicy zależeć będzie od gustu użytkownika, liczby korzystających osób, samej kuchni czy typu potraw w niej przyrządzanych, a także wielu innych czynników. Z powyższym poradnikiem z pewnością uda się znaleźć tę najlepszą.


Zainteresuje Cię: Najpopularniejsze rodzaje grillów elektrycznych – zamknięty, otwarty, stojący, stołowy