Zapiekanka z makaronem, lasagne czy spaghetti – często wiele osób serwuje te dania na zwykłym, płaskim talerzu. O wygląd posiłku z makaronem warto jednak zadbać, jeśli podaje się go gościom, by zrobić na nich jak najlepsze wrażenie. Pomoże w tym dekoracja dania i odpowiednie naczynie.
Każdy ma inny pomysł na danie, w którym jest makaron. Przepisy można więc mnożyć. Wiadomo, że danie ma być smaczne, ale także powinno być apetycznie podane. W powiedzeniu, że je się oczami, jest bowiem wiele prawdy. Dlatego to, jak potrawa prezentuje się na talerzu, ma wbrew pozorom duże znaczenie dla ogólnego odczucia smaku.
Obiad z makaronem na długo zapewnia uczucie sytości. Z tego względu kuchnia włoska, w której makaron pojawia się pod różnymi postaciami, dla wielu osób jest jedną z ulubionych. Apetyczna, prosta i skutecznie zaspokajająca głód. Sekret smaku często tkwi w domowym makaronie. Przyrządzany własnoręcznie, z dobrej jakości składników, po ugotowaniu jest średnio twardy, sprężysty i ma ładny kolor. Warto więc wiedzieć, jak go zrobić.
Przepis na makaron domowy może być następujący:
Składniki (na 2-3 porcje):
2 ½ szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
4 żółtka,
⅔ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesyp na stolnicę tworząc kopczyk.
Zrób w nim małe zagłębienie i wbij do środka jajka.
Ugniataj masę, dosypując soli, aż będzie jednolita (jeśli jest zbyt zwarta – dolej odrobinę ciepłej wody, jeśli zbyt luźna – podsyp więcej mąki).
Przełóż masę do szklanej miski i odstaw na mniej więcej 15 minut, przykrywając ściereczką.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto, lekko podsypując je mąką, by zapobiec jego przyklejaniu się do blatu.
Taki domowy makaron ugotuj al dente, a po wyjęciu zahartuj kluseczki zimną wodą.
Dania z makaronem – kilka smakowitych pomysłów
Dania z makaronem stwarzają spore pole do popisu w kwestii kreatywności. Są zazwyczaj proste w wykonaniu, więc nawet największy kulinarny amator może je z łatwością przyrządzić. Przygotowując je, warto sięgnąć po makaron pełnoziarnisty. Jest on dużo zdrowszy z uwagi na większą zawartość błonnika. Jeśli chodzi o sprawdzone połączenia smaków, to wegetarianom warto polecić makaron z warzywam i, np. bobem, zielonym groszkiem, brokułami i pomidorkami koktajlowymi. Uświetni go sos śmietanowy lub serowy. W przypadku osób spożywających mięso sprawdzi się makaron ze smażoną cukinią. Świetnie wypada ona w towarzystwie kurczaka, boczku, łososia czy śmietanowego sosu. Makaron z pieczarkami zaś świetnie smakuje w połączeniu z mięsem mielonym bądź szynką. W wersji wegetariańskiej makaron można zestawić np. z pesto czy soczewicą. Makaron z pomidorami, mozarellą i bazylią to z kolei coś dla zapracowanych. Danie można bowiem przygotować w mniej niż 20 minut. To świetna propozycja na lunch do pracy, podobnie jak makaron z tuńczykiem, serkiem mascarpone i pomidorkami koktajlowymi czy makaron z łososiem i szpinakiem.
Poszukując inspiracji na szybkie danie, można też wykorzystać przepis na pizzę. Zaletą takiej potrawy jest to, że można do niej wykorzystać resztki obiadowe. Oprócz zapiekanki z makaronem to jeden z prostszych przepisów z kluseczkami w roli głównej. Bazą zamiast ciasta może być właśnie makaron. Jeśli chodzi o sosy do makaronu, to do najpopularniejszych należy bolognese, napoli czy carbonara. Sprawdzą się także te serowe czy pieczarkowe.
Przepis na makaron… pięknie podany!
Dobry przepis na makaron to połowa sukcesu. Nie mniej ważnym elementem jest zastawa, na jakiej się go podaje. Talerz do makaronu powinien być biały lub czarny. Na takim tle kolorowe danie prezentuje się najlepiej.
Makaron z zapiekanym serem, który pod wpływem temperatury zyskuje ładny, złocisto-brązowy kolor, serwowany bez krojenia w ceramicznych kokilkach na drewnianej desce wygląda schludnie i niezwykle apetycznie. Ponadto tak podana potrawa na dłużej zachowa ciepło.
W przypadku sałatek z kluseczkami sprawdzi się natomiast szklany półmisek. Z kolei makaron z sosem będzie wymagał użycia głębokiego talerza z szerokimi krawędziami. Dzięki temu zawartość nie wypłynie i zjedzenie potrawy będzie łatwiejsze. Dla rodziny warto kupić np. pojemny i wytrzymały zestaw talerzy do makaronu.
W serwowaniu dania ważna jest też dekoracja. Makaron z pesto, zapiekanki czy lasagne można przyozdobić startym parmezanem oraz listkami bazylii. Niezwykle estetycznie będą wyglądać też pomidorki cherry i mięta czy natka pietruszki.
Podając dania makaronowe, warto zadbać nie tylko o dobrze dobrane naczynie, lecz także odpowiedni trunek. Warto sięgnąć po wina, które subtelnie podkreślają smak potraw. Należy jednak znać podstawową zasadę dotyczącą ich serwowania. Otóż makaron z białym sosem lub ten na bazie warzyw powinien być podany z białym winem, czerwony zaś z dodatkiem mięsa – z czerwonym.
Nie bez znaczenia są też sztućce. Potrawy z makaronem zwykle jada się widelcem. Wyjątkiem są potrawy na bazie pappardelle, tagliatelle czy spaghetti, w których spożywaniu pomaga użycie łyżki, oraz te, które wymagają użycia noża, jak np. lasagne czy cannelloni.