W kuchni używamy bardzo wielu naczyń, zarówno płaskich, jak i głębokich. Jednymi z najczęściej stosowanych są wszelkiego rodzaju miski kuchenne – silikonowe, metalowe, drewniane, plastikowe oraz ceramiczne. Jak wybrać najlepszy model?
Choć zazwyczaj się nad tym nie zastanawiamy, to wybór odpowiedniej miski do sałatek lub zupy może się okazać kłopotliwy. Dlatego warto sprawdzić, jakie są rodzaje tych naczyń i czym się kierować podczas zakupu.
Rodzaje misek kuchennych ze względu na specjalistyczne przeznaczenie
Miski to jedne z najczęściej używanych naczyń kuchennych. Można w nich nie tylko spożywać potrawy (np. sałatki, zupy), lecz także je przygotowywać. Ze względu na swój kształt – a w przypadku dużych misek również z uwagi na pojemność – są bardzo poręczne i wygodne, dlatego sporządza się w nich zarówno pożywny obiad, jak i słodki deser. W takich pojemnikach przechowuje się też produkty spożywcze (miski na owoce i warzywa) nie tylko w lodówce, lecz także na kuchennym blacie. Wiele z mis zostało wyposażonych w pokrywki, które chronią żywność przed zepsuciem oraz zapachami z otoczenia. Ze względu na przeznaczenie wyróżnia się następujące rodzaje misek i miseczek:
Duże i wysokie miski wykorzystywane są najczęściej do miksowania i wyrabiania produktów, np. ciast i kremów. Często sprzedawane są razem ze specjalnymi podstawkami, które ułatwiają mieszanie składników;
miska do rozpuszczania czekolady to naczynie przeznaczone do używania w mikrofalówce. Dzięki niej dekorowanie ciast i deserów jest prostsze i przyjemniejsze;
miski z podziałką litrową pomagają w odmierzeniu odpowiedniej ilości produktów niezbędnych do przygotowania potrawy;
miski z cedzakiem mają specjalnie uformowany rant w kształcie durszlaka, co umożliwia pracę ze składnikami zawierającymi dużo wody (np. mrożonkami, produktami w marynacie lub zalewie). Dzięki temu w jednym naczyniu można nie tylko przygotować niezbędne produkty, lecz także je odcedzić;
miska z pokrywką to doskonałe naczynie, w którym można przygotować ciasto drożdżowe, a następnie pozostawić je do wyrośnięcia. Świetnie się sprawdzi również podczas transportu żywności.
Rodzaje misek ze względu na tworzywo, z jakiego są wykonane
W kuchni może się pojawić wiele misek, z których każda będzie miała inne przeznaczenie. To, do czego zdecydujemy się ich użyć, często zależy od naszych upodobań i preferencji. Najczęściej kupowane są następujące modele:
miski ze stali nierdzewnej zapobiegają rozwojowi bakterii i nie przyswajają zapachów. Zazwyczaj wykorzystywane są do przygotowywania mięs w marynacie lub roztrzepywania jajek do panierki. Osoby, które lubią kolory w kuchni, z pewnością zdecydują się na zakup zestawu pięciu misek Colori KING, które wykonane są ze stali szlachetnej i pokryte na zewnątrz kolorowym tworzywem sztucznym;
miska szklana to idealne naczynie do podawania sałatek i drobnych przekąsek, np. chipsów lub ciasteczek. Dzięki temu, że jest przezroczysta, doskonale będą się w niej prezentować wszelkiego rodzaju sałatki warstwowe;
miski bambusowe to propozycja dla osób, które są za pan brat z ekologią. Oprócz tego, że pełnią funkcje użytkowe, stanowią również znakomity element dekoracyjny;
miski ceramiczne najczęściej służą do spożywania zup;
miski plastikowe coraz rzadziej wykorzystywane są do przygotowywania i przechowywania potraw. Częściej stosowane są jako pojemnik na obierki lub naczynie do roztrzepywania jajek. Duże miski plastikowe (np. miednice) używane są zazwyczaj w łazienkach;
miski porcelanowe często wykorzystywane są jako salaterki. Podobnie jak ich ceramiczne odpowiedniki występują w wielokolorowych wariantach, dlatego bardzo dobrze się sprawdzą w roli misek ozdobnych;
Przed zakupem misek do kuchni należy przede wszystkim zastanowić się, do czego najczęściej będą używane. Jeśli rzadko samodzielnie przygotowujemy potrawy, nie ma potrzeby, aby kupować dużo naczyń. Wystarczą podstawowe miski na zupę i sałatkę. Warto również zwrócić uwagę na ich pojemność. Trzeba bowiem pamiętać, że sporządzanie potraw wymaga przestrzeni, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Jeśli więc często robimy ciasta i sałatki, powinniśmy zakupić pojemne miski. Nie bez znaczenia jest także materiał, z jakiego wykonane są naczynia. To ważne z uwagi na rodzaj sporządzanych potraw. Nie każde tworzywo będzie korzystnie wpływało na niektóre składniki. Np. mięso „nie lubi” plastiku, ale dobrze „czuje się” w szkle i stali nierdzewnej. Wiele osób zwraca też uwagę na walory estetyczne, dobierając miski pod kolor innych dodatków w kuchni i salonie.