Naleśniki:
- 250 g mąki
- 3 jajka
- 500 ml mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 250-350 g mascarpone
- około 50-60 g chałwy
- dowolne owoce (np. maliny, borówki)
W garnku umieszczamy mąkę z solą. Dodajemy jajka oraz wlewamy mleko. Składniki miksujemy na głądką masę. Odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie wylewamy porcję ciasta na naleśnikarkę i smażymy naleśniki. Mascarpone miksujemy krótko. Mieszamy z około 40 g pokruszonej w dłoniach chałwy (mogą zostać większe kawałeczki). Powstałym kremem smarujemy cienko naleśniki (proponuję jednak odwrotnie niż na filmiku, smarować naleśniki kremem już poza naleśnikarką), rozkładamy owoce i dowolnie zwijamy.
Podajemy oprószone cukrem pudrem lub posypane resztą pokruszonej chałwy.