Ocet jabłkowy – rodzaje i przepis

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest jednym z najchętniej wykorzystywanych rodzajów octu w kuchni. To produkt dostępny w przystępnej cenie, ale można go też samodzielnie przygotować w domu. Jego właściwości doceniane są także przez osoby dbające o swoją urodę. Warto więc wiedzieć, gdzie kupić dobry ocet jabłkowy.

Tego typu produkt warto mieć zawsze pod ręką, jeśli jesteś miłośnikiem samodzielnie przygotowywanych marynat do mięsa lub sosów sałatkowych. Dzięki dodatkowi octu z jabłek nabiorą one wyrazistości i ciekawego smaku. Sprawdź, czym dokładnie jest ten ocet jabłkowy, jak go zrobić samodzielnie w domu i gdzie warto szukać produktu o sprawdzonej jakości.

Ocet jabłkowy – co to takiego?

Ocet jabłkowy był znany już w czasach starożytnych. Pierwsze źródła mówiące o jego właściwościach pochodzą ze starożytnej Grecji – Hipokrates zalecał jego stosowanie na różnorodne choroby, m.in. skórne. Dziś wiadomo, że ocet produkowany z jabłek korzystnie wpływa na proces trawienia, jest też chętnie stosowany przez osoby, które chcą poprawić kondycję swoich włosów. Czym właściwie jest ocet jabłkowy? Podobnie jak inne octy owocowe, to produkt będący wynikiem naturalnej fermentacji, w tym przypadku jabłek. Cały proces jego produkcji trwa kilka tygodni i wymaga odpowiednich warunków. Mimo to samo przygotowanie domowego octu jabłkowego nie jest trudne. Płyn, który powstaje w wyniku fermentacji, ma żółty kolor i jest nieco mętny. Ma kwaśny zapach i posmak jabłek.

Warto wspomnieć o jego właściwościach. Ocet jabłkowy stanowi źródło cennych witamin m.in. z grupy B, a także A, E i K, zawiera potas, magnez, chlor, sód, siarkę, wapń i fluor. Jest dobrym źródłem takich pierwiastków jak krzem czy selen. Oprócz tego w jego składzie można znaleźć kwas octowy o działaniu antyseptycznym i regulujący poziom cholesterolu, pektyny wspomagające oczyszczanie organizmu oraz beta-karoten.

Jakie są rodzaje octu?

W kuchni poza octem jabłkowym chętnie stosowane są także inne rodzaje tego produktu. Do najczęściej wybieranych zalicza się:

  • ocet winny – najczęściej występujące odmiany to biała i czerwona. Zwykle wykorzystywany jest do przygotowywania potraw kuchni śródziemnomorskiej. Ocet winny biały można też aromatyzować ziołami lub takimi przyprawami jak np. tymianek, rozmaryn czy czosnek;
  • ocet ryżowy – charakterystyczny dla dań kuchni azjatyckiej, jest tworzony w czasie fermentacji japońskiego alkoholu – sake;
  • ocet balsamiczny – oryginalny produkt pochodzi z Modeny, jest tworzony z moszczu winogronowego. Najlepsze octy balsamiczne powstają z moszczu leżakującego przez długi czas. Są głównie używane do tworzenia dressingów do sałatek lub jako dodatek do sosów. Co ciekawe, we Włoszech produkt ten jest stosowany także do dań na słodko;
  • ocet spirytusowy – powstaje w wyniku fermentacji spirytusu. Najczęściej stosowany do przygotowywania marynat do mięs i sosów, używany jest też do marynowania przetworów z warzyw i owoców;
  • ocet słodowy – to produkt charakterystyczny dla kuchni brytyjskiej. Powstaje w wyniku fermentacji słodu jęczmiennego. Charakterystyczny posmak nadają mu także dodawane do słodu wióry bukowe. Można go używać do marynowania mięsa i warzyw lub wykorzystywać jako dodatek do różnego rodzaju potraw;
  • octy owocowe – poza octem jabłkowym chętnie stosowany jest także ocet figowy, malinowy i cytrynowy. Powstają one w wyniku fermentacji owoców lub ich maceracji w gotowym occie.

Do czego stosuje się ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy ma dość szerokie zastosowanie. Przede wszystkim kojarzony jest jako dodatek do sosów sałatkowych i surówek. Nadaje im delikatny kwaskowy i jabłkowy posmak. Z uwagi na to, że jest delikatniejszy niż ocet spirytusowy, chętnie używa się go do zakwaszania potraw takich jak zupy (np. barszcz lub botwina). Często można przeczytać także o bezpośrednim spożywaniu octu jabłkowego. Trzeba jednak pamiętać, że nie pije się produktu stężonego, a jedynie rozcieńczony. Lepiej też skonsultować to z dietetykiem (wiele osób przypisuje piciu octu właściwości odchudzające) oraz z lekarzem, gdyż łatwo sobie przez przypadek zaszkodzić. Ocet jabłkowy stosowany jest również w kosmetyce – np. po rozcieńczeniu jako płukanka do włosów, która ma nadać blask i je wzmocnić. Oprócz tego pomaga w walce z łupieżem i wypadaniem włosów.


Przeczytaj również: Domowe SPA dla każdego. Jak urządzić domowy seans pielęgnacyjny?

Jak samodzielnie zrobić ocet jabłkowy?

Do samodzielnego przygotowania octu jabłkowego potrzebujesz następujących składników:

  • 1 kg jabłek (np. odmiany ‘Reneta’ lub papierówek);
  • 1 l letniej wody;
  • 5 łyżek cukru.

Przygotowanie:

  • Jabłka umyj, wysusz i pokrój na ćwiartki wraz z gniazdami nasiennymi, a następnie umieść je w dużym słoiku.
  • Zalej je wodą wymieszaną z cukrem. Jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody. Cały słoik przykryj gazą. Zabezpiecz ją np. gumką lub sznurkiem, żeby nie spadła.
  • Odstaw całość w ciemne i ciepłe miejsce na ok. 2–5 tygodni. Raz na jakiś czas możesz zamieszać zawartość słoika.
  • Ocet będzie gotowy, gdy przestanie się pienić i nie będą tworzyły się na nim bąbelki. Wówczas można go przelać już do butelek. Powinien być klarowny i mieć delikatny zapach jabłek.

Gdzie można kupić ocet jabłkowy?

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, gdzie kupić naturalny ocet jabłkowy, zwróć uwagę na sklepów partnerskich PAYBACK. Znajdziesz tam różne rodzaje octu, nie tylko ten jabłkowy.

Zainteresuje Cię: Czym jest karta wirtualna? Gdzie można z niej korzystać?