Ostre jedzenie – czy jest zdrowe? Wady i zalety

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Ostre jedzenie

Ostre jedzenie zostało spopularyzowane przez mieszkańców tropikalnych krajów, a dziś ma rzesze fanów na całym świecie. Pikantne potrawy nie tylko podbijają serca smakoszy, lecz także mają prozdrowotne właściwości. Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Z pewnością ma wady i zalety.

Ostre jedzenie jest dostępne bez ograniczeń. Stale rośnie liczba lokali, w których królują orientalne przyprawy i dania. Dzień Pikantnych Potraw ma za zadanie propagować wyraziste smaki, a także przekonać do ich licznych zalet. Wiele osób zastanawia się jednak, czy ostre jedzenie jest zdrowe. Świat nauki nie raz wypowiadał się na temat prozdrowotnych właściwości tego typu dań. Nie ma jednak wątpliwości, że ostre potrawy mają również wady.

Ostre jedzenie – skąd wzięła się moda na pikantne dania?

Ostre jedzenie jest szczególnie popularne w krajach o gorącym klimacie, a największymi miłośnikami pikantnych dań są mieszkańcy Azji, Bliskiego Wschodu, USA i krajów Ameryki Środkowej. Hindusi zajadają się wieprzowiną Vindaloo, która uchodzi za jedną z najbardziej pikantnych potraw świata. Z kolei mieszkańcy Tajlandii do sporządzania swoich tradycyjnych, uwielbianych przez turystów dań używają takich przypraw jak curry, chili, kolendra czy imbir. Te same składniki – wraz z dużą ilością cebuli, czosnku i pieprzu – są wykorzystywane w kuchni chińskiej, którą zachwycają się mieszkańcy Europy.

Jedzenie orientalnych przysmaków to czasami prawdziwe wyzwanie. Ostre potrawy takie jak pochodzący z Chin gulasz syczuański potrafią wywołać mrowienie, a nawet drętwienie języka. Dlaczego więc ostre jedzenie staje się tak modne? Jak się okazuje, ostre potrawy zostały stworzone głównie z przyczyn praktycznych. W tropikalnym klimacie mięso szybko się psuło, a orientalne przyprawy pełniły funkcję konserwującą – właśnie dzięki nim produkty spożywcze dłużej zachowywały świeżość, a przy tym wyróżniały się nieprzeciętnymi walorami smakowymi. Ludzie szybko zdali sobie sprawę, że ostre jedzenie znacznie poprawia samopoczucie i funkcjonowanie organizmu w gorącym klimacie – ostre przyprawy stymulują soki żołądkowe, regulują temperaturę ciała i pobudzają apetyt, który w strefie wysokich temperatur ulega znacznemu obniżeniu.

Właściwe przechowywanie żywności nie jest już problemem. U partnerów PAYBACK można znaleźć akcesoria kuchenne, dzięki którym potrawy zachowają świeżość.

Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Dobroczynne właściwości pikantnego jedzenia

Pikantne potrawy stały się przedmiotem badań, dzięki czemu można określić ich prozdrowotne właściwości. Czy ostre jedzenie jest zdrowe? Jak przekonują naukowcy, zawarta w pikantnych daniach – szczególnie w tych z dodatkiem papryczek chili – kapsaicyna może przyspieszyć leczenie infekcji dróg oddechowych. Substancja ta, z uwagi na właściwości antybakteryjne, jest pomocna w zwalczaniu przeziębienia. Specyfik ma także silne działanie przeciwzapalne i łagodzi objawy takich dolegliwości jak zapalenie stawów czy ucha. Kolejna zaleta to wspieranie organizmu w walce ze złym cholesterolem. Ostra papryczka jest idealną przyprawą dla osób zagrożonych miażdżycą lub udarem.

Ostre jedzenie a zdrowie – trudno nie dostrzec związku; papryczka chili to bogactwo witaminy C oraz antyoksydantów. Właściwości antyoksydacyjne tego uwielbianego przez wielu przysmaku zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór płuc i prostaty. Ostre jedzenie może więc przeciwdziałać namnażaniu się komórek nowotworowych i w znaczący sposób utrudniać ich podział. Ponadto kapsaicyna pobudza krążenie krwi i pomaga w utrzymaniu prawidłowej temperatury ciała. Po zjedzeniu bardzo pikantnego dania człowiek się poci, a w efekcie schładza się jego organizm. Odczucia, które towarzyszą jedzeniu ostrych potraw – pocenie się, ogień w przełyku, łzawienie oczu – są pozytywnym sygnałem wysyłanym przez organizm.

Dobroczynne przyprawy warto mieć zawsze pod ręką! M.in. zestawy młynków do przypraw, shakery do dressingów czy marmurowy moździerz, który wydobędzie aromat ze świeżych ziół, można kupić u partnerów Programu, np. w 4home.pl, Allegro, Duka, Home & You czy Miloo Home.

Pikantne potrawy - wady i zalety

Ostre potrawy mają zarówno zalety, jak i wady. Wśród zalet pikantnych dań warto wymienić właściwości odchudzające. Kapsaicyna przyspiesza spalanie kalorii i wpływa pozytywnie na metabolizm. Nic więc dziwnego, że specyfiki na odchudzanie często uwzględniają ją w swoim składzie. Ten naturalny „spalacz” tłuszczu w połączeniu ze zbilansowaną dietą może przynieść zdumiewające efekty.

Istnieją również inne zalety ostrego jedzenia. Orientalne przyprawy działają jak naturalny afrodyzjak, podnosząc poziom testosteronu u mężczyzn. Niektórzy stosują ostre jedzenie na tzw. kaca – właściwości prozdrowotne i walory smakowe tego typu dań pomagają w szybszym powrocie do formy.

Nie ma jednak wątpliwości, że nadmierne spożywanie pikantnych potraw może być szkodliwe. Lecząc przeziębienie za pomocą ostrych przypraw, należy pamiętać, że zbyt duża ich ilość może dodatkowo osłabić organizm. Co więcej, bardzo ostre jedzenie nie każdemu przypadnie do gustu. Dodanie zbyt dużej ilości curry lub chili może zniwelować walory smakowe przygotowanej potrawy. Dlatego też przyrządzanie np. chińskich specjałów na rodzinne imprezy niekoniecznie będzie trafionym pomysłem.

Zbyt ostre potrawy nie zawsze można szybko „naprawić”. Wiele osób zastanawia się, jak złagodzić pikantne danie. W takim przypadku warto dodać łyżkę cukru lub miodu – te składniki powinny złagodzić smak. Śmietana lub jogurt naturalny z kolei może pomóc w ugaszeniu „pożaru” wywołanego zbyt ostrymi przyprawami.

W przygotowaniu zdrowych, pikantnych dań pomocne będą blendery, garnki i grille dostępne u partnerów PAYBACK. To doskonała okazja, aby zaopatrzyć się w praktyczne akcesoria kuchenne i zdobyć cenne punkty!


Przeczytaj również: Crushery – czy warto je kupić?