Obowiązkowym wyposażeniem każdej kuchni jest patelnia, dlatego wybór odpowiedniej to podstawa – to w końcu dzięki niej będziemy przygotowywać większość dań. Czym w takim razie kierować się przy wyborze patelni? Przede wszystkim warto sprawdzić z jakiej powłoki została wykonana - czy jest nieprzywierająca (co znaczenie ułatwia gotowanie) i czy jest kompatybilna z różnymi rodzajami kuchenek. Dodatkowo trzeba również określić swoje potrzeby względem sprzętu. Obecnie na rynku, patelnie dostępne są praktycznie w każdym sklepie, warto jednak poświęcić chwilę, by wybrać produkt wysokiej jakości, bo odpowiednie patelnie to gwarancja dobrego smaku potraw.
Kilka słów o patelniach Tefal Ingenio
Przykładem takich patelni są patelnie Tefal Ingenio – z tytanową nieprzywierającą powłoką. W zestawie mamy 4 elementy – 3 patelnie o średnicy odpowiednio 22 cm, 24 cm oraz 28 cm oraz uniwersalny, odpinany uchwyt pasujący do każdej z patelni. Warto dodać, że wytrzymuje on obciążenie do 10 kg. Zaletą odpinanego uchwytu jest możliwość łatwego przechowywania patelni –wystarczy włożyć jedną patelnię w drugą oraz odpiąć uchwyt, dzięki temu nie zajmują dużo miejsca i są niezwykle praktyczne.
Patelnie Tefal Ingenio są wielofunkcyjne – nadają się do gotowania, smażenia oraz pieczenia, są odpowiednie dla każdego typu kuchenki, także indukcyjnej. Można je również przechowywać w lodówce oraz wykorzystać jako naczynie do podania dań prosto na stół. Kolejną zaletą tych patelni jest to, że można myć je w zmywarce. Nie zapominajmy również o aspekcie wizualnym – patelnie mają prosty, a jednocześnie elegancki design, więc będą pasować do każdego wystroju i stylu kuchni.
Ale pewnie jesteście już ciekawi jak wypadły testy? Patelnie zdecydowanie spełniły moje oczekiwania i mogę je polecić każdemu, kto ceni wygodę gotowania! Tak jak już wspomniałam, zajmują niewiele miejsca, dzięki czemu nawet w tak małej kuchni jak moja nikomu nie przeszkadzają. Do tego mam pewność, że mogę z ich pomocą przygotować wszystkie moje ulubione potrawy, począwszy od makaronów przez szakszukę i omlety, do zapiekanych naleśników! Jeden zestaw patelni, a tyle możliwości! Patelnie są solidne – od razu widać, że posłużą nam na lata, potrawy nie przywierają, więc patelnie nie będą wpływały na smak potraw, a ich czyszczenie zajmuje dosłownie chwilę – nawet jeśli zdecydujemy się na ręczne mycie. Patelnie nagrzewają się równomiernie – grube dno rozprowadza ciepło wewnątrz całego naczynia, do tego posiadają również wskaźnik nagrzania, co jest sporym ułatwieniem, bo od razu wiemy, kiedy osiągną odpowiednią temperaturę, przy czym sama rączka się nie nagrzewa (tu jedynie należy pamiętać, że uchwyt należy odpiąć przed włożeniem do piekarnika czy zmywarki). Wszystkie testy, którym je poddałam wyszły pozytywnie. Patelnie sprawdziły się zarówno w piekarniku jak i na kuchence – każda z potraw, które przygotowałam – szakszuka, makaron oraz Dutch baby – wyszła idealna, żadna z nich nie przywarła do dna, nawet szakszuka mimo małej ilości oleju! Dodatkowe informacje, wskazówki dotyczące parametrów technicznych oraz użytkowania patelni znajdziecie pod linkiem poniżej – tu również możecie dokonać wymiany punktów PAYBACK na patelnię.
Podsumowanie recenzji patelni Tefal Ingenio z odpinaną rączką
Podsumowując – zestaw patelni Tefal Ingenio polecam każdemu, kto tak jak ja ceni wygodę w kuchni oraz uwielbia sprzęty, na których można polegać. Ja już się przekonałam, że patelnie tak dobrej jakości, to skarb. A że patelnia to atrybut każdego miłośnika gotowania, jej jakość zdecydowanie ma znaczenie. Patelnie Tefal Ingenio mają wszystkie cechy, które powinna posiadać dobra patelnia – są wytrzymałe, praktyczne, wielofunkcyjne, łatwo się je myje i nie przywierają!
A jeśli jesteście ciekawi mojego sprawdzonego przepisu na klasyczną szakszukę – która jest gwarancją pysznego początku dnia – zapraszam po przepis poniżej.
Przepis na szakszukę
Składniki na 2 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 świeże, obrane ze skórki i posiekane pomidory (poza sezonem możemy skorzystać z pomidorów z puszki)
- 3 jajka
- Przyprawy – sól, pieprz, bazylia, słodka papryka, ostra papryka
- Opcjonalnie – ser
Do podania: pieczywo, natka pietruszki, szczypiorek
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju na patelni. Do zarumienionej cebuli dodać pomidory, chwilę trzymać na ogniu, dodać posiekany czosnek i przyprawy – dusić, aż woda z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos.
Zrobić w sosie trzy zagłębienia – w każde wbić jajko. Trzymać na ogniu (można pod przykryciem) do pożądanego stopnia ścięcia jajek. 2 minuty przed ściągnięciem z ognia można posypać serem.
Podawać z ulubionym pieczywem, przed podaniem można dodatkowo posypać natką pietruszki/ szczypiorkiem.
Miłośniczka dobrych smaków i podróży. Na swoim profilu dzielę się swoimi pasjami i przepisami na proste i smaczne dania. Z chęcią próbuję również nowych smaków. W wolnych chwilach pochłaniam kryminały oraz uczę się fotografii kulinarnej- by dać upust swojej kreatywnej stronie.