Jak przygotować pyszne ciasto? Najważniejsze wskazówki

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Pieczenie ciasta

Możliwość samodzielnego przygotowania pysznego deseru to prawdziwa przyjemność. Nie każdy jednak potrafi okiełznać tę sztukę. Sprawdź, jak zrobić proste ciasto i na co należy zwrócić uwagę podczas pieczenia.


Przygotowanie wypieku wcale nie musi być trudne i czasochłonne. Nieważne, czy jest to ciasto jogurtowe, z jabłkami, ze śliwkami, czy murzynek. Na każde z nich znajdzie się sposób i przepis. Dowiedz się, o czym warto pamiętać podczas pieczenia ciast.

Najważniejsze zasady pieczenia ciast

Słodkie desery to przysmaki, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale również dorośli. Aby móc się rozkoszować ich rozpływającym się w ustach smakiem, najprościej zamówić je w cukierni. Można jednak pokusić się o samodzielne przygotowanie łatwego i szybkiego ciasta. Zanim jednak przystąpimy do działania, warto sprawdzić, o czym należy pamiętać, aby z naszego wypieku nie wyszedł zakalec. Choć wielu pieczenie może kojarzyć się ze sztuką trudną do opanowania, to wbrew pozorom jest to całkiem przyjemne zajęcie.

Niezależnie, czy będzie to ciasto z owocami, czekoladowe, orzechowe, ucierane lub z galaretką, sekret udanych wypieków tkwi w dobrej jakości składnikach. Dlatego w pierwszej kolejności należy sprawdzić datę ważności produktów, których zamierzamy użyć. Dotyczy to głównie masła, margaryny, jajek, mleka i proszku do pieczenia, które są najważniejszymi komponentami niemalże każdego ciasta. Nawet jeśli tylko jeden z nich będzie nieświeży, cała praca może pójść na marne. Na etapie przygotowywania bardzo istotny jest również proces mieszania składników. Zasady ich łączenia mogą się różnić w zależności od rodzaju wypieku. Do czynności tej najlepiej używać miksera, który pomoże dobrać tempo i czas pracy. Warto wiedzieć, że delikatne, kruche ciasto robi się na wolnych obrotach, zaś drożdżowe wymaga znacznie dłuższego miksowania.

Najważniejszym składnikiem większości wypieków jest mąka. Powinna być nie tylko wysokiej jakości i dobrze wymieszana, ale również przesiana. Dlatego przed połączeniem z pozostałymi produktami należy ją przesypać przez sitko, najlepiej z dodatkiem proszku do pieczenia. To nie tylko zapobiegnie kulinarnej katastrofie, ale sprawi również, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone. Bardzo ważnym elementem jest także właściwe przygotowanie formy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika należy ją delikatnie ostukać. Dzięki temu większe bańki powietrza wyjdą z ciasta i wtedy placek nie opadnie.

Kiedy wypiek będzie gotowy, warto pomyśleć o jego ekspozycji, zwłaszcza w przypadku tortów. Te najlepiej będą się prezentować na obrotowej tortownicy CHG, która umożliwi podziwianie ich z każdej strony. To również dobry patent na łatwe i przyjemne dekorowanie.


Zainteresuje Cię: Wałek do ciasta – jaki wybrać? Jakie są rodzaje?

Rola temperatury podczas pieczenia ciasta

Podczas przygotowywania każdego wypieku, niezależnie od jego rodzaju, bardzo dużą rolę odgrywa temperatura pieczenia. Niestety nie jest ona uniwersalna dla każdego ciasta. Wiele zależy również od jego składników, systemu pieczenia (np. z termoobiegiem) oraz typu piekarnika. Warto również wiedzieć, że niektóre placki (np. biszkopt) należy wstawić do lekko nagrzanego pieca. Jego rozmiar także ma znaczenie, bo nie jest prawdą, że wszystkie urządzenia pieką w taki sam sposób. Najlepiej to widać na przykładzie minipiekarników, które nagrzewają się szybciej niż klasyczne modele.

Temperatura pieczenia zależy również od dodatków, np. owoców w ciastach z truskawkami, śliwkami, które będą puszczały sok. To może wydłużyć czas pieczenia. Podobnie jest w przypadku spodów w wypiekach kruchych i w sernikach. Grubość warstwy placka także ma znaczenie – im będzie cieńszy, tym krócej będzie się piekł. Forma do pieczenia także może wydłużyć lub skrócić czas pieczenia. Najszybciej nagrzewają się metalowe blaszki, które są najczęściej wykorzystywane w kuchniach.

Czy można zrobić ciasto bez pieczenia?

Sztuka kulinarna jest pełna niespodzianek. Można śmiało stwierdzić, że istnieje nieskończenie wiele przepisów i wciąż powstają nowe. Również w świecie deserów dzieją się rzeczy pozornie niemożliwe, np. powstają ciasta bez pieczenia. Wtedy już nie nazwiemy ich wypiekami, ponieważ nie wymagają użycia piekarnika, lecz lodówki. Przygotowuje się je za pomocą składników, które pod wpływem niskiej temperatury tężeją, dzięki czemu przybierają stałą i łatwą do pokrojenia konsystencję. Najpopularniejszymi bazami do tego typu deserów są masy z żelatyny lub kremu budyniowego, bitej śmietany oraz galaretek. W ten sposób można przygotować m.in. ciasto krówkę na herbatnikach lub kokosowe rafaello na krakersach. Uniwersalną zasadą jest tutaj odpowiednia temperatura użytych produktów. Aby składniki dobrze stężały po wymieszaniu i przechowaniu w lodówce, powinny być uprzednio schłodzone. To gwarantuje nie tylko perfekcyjne połączenie wszystkich komponentów, ale zapewni również idealną konsystencję ciasta.


Przeczytaj również: W czym upiec tartę? Jaką formę wybrać?