Niezależnie od tego, czy jest to elegancka uroczystość, wytworny bal, czy spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół, przekąski na zimno i ciepło z pewnością się pojawią. To właśnie od nich rozpoczynamy kulinarną ucztę, a ich konsumowanie skutecznie pobudza apetyt.
Szybkie przekąski sprawdzają się na przyjęciach czy imprezach, gdzie jest tzw. szwedzki stół. Ich niewielkie rozmiary sprawiają, że wiele z nich jest na „jeden kęs” i można je jeść, trzymając w ręce. Są jednak i takie, które trzeba podać w odpowiednich naczyniach.
Przekąski na urodziny dla dziecka nie mogą składać się tylko ze słodyczy. Na stole małego solenizanta powinny znaleźć się przede wszystkim zdrowe przystawki na bazie owoców i warzyw. Ważne jednak, aby były przygotowane z pomysłem, np. w kształcie zwierzątek, potworów, łódeczek czy kwiatków. Mogą to być np. krokieciki z brokułów, faszerowane jajka, frytki z batatów, placki z cukinii czy tarteletki zapiekane z serem. Szybkie przekąski na imprezę dla maluchów to również minikanapeczki z plasterków bagietki. Powinny być kolorowe i pożywne. Ustawione na dużym talerzu w centralnej części stołu będą przykuwały wzrok, zachęcając do skosztowania. Pięknie prezentować będą się także owocowe szaszłyki i warzywno-mięsne koreczki, którymi nakłuwa się jabłko. Sprawdzą się też naleśniki z buraków czy szpinaku w formie małych faszerowanych roladek oraz muffiny z warzywami. Takie przekąski dla dzieci jak owocowe sałatki można zaserwować np. w zestawie misek w różnych kolorach. Na białym obrusie podczas garden party dla maluchów będą się prezentowały wyśmienicie.
Jako słodkie przekąski na urodziny można podać galaretki umieszczone w skórkach pomarańczy czy lizaków z kandyzowanych owoców w czekoladzie. Inną opcją są też babeczki z bitą śmietaną, owocami i kolorową posypką. Zdrowe przekąski na słodko to z kolei musli z płatków kukurydzianych, orzechów i miodu lub owsiane ciasteczka.
Przekąski na imprezę: na zimno i ciepło
Przekąski sylwestrowe, weselne, bankietowe lub na ważne uroczystości rodzinne (np. chrzest, komunię dziecka czy złote gody) wymagają specjalnej oprawy. Powinny być umieszczone na eleganckich paterach, talerzach lub misach. Bardzo elegancko na stole będzie na pewno wyglądała obrotowa tortownica, na której można podać nie tylko muffinki, lecz także zimne przekąski, takie jak np. rybne babeczki. Naczynia powinny być w jednym kolorze, najlepiej białym – na jednolitym tle potrawy będą się prezentowały najlepiej. Przystawki na wyjątkowe okazje zwykle są wykwintne. Z przekąsek na ciepło sprawdzą się np. szparagi zapiekane z szynką, kurczak w sakiewkach z ciasta francuskiego oraz serowe kulki z sosem. Popularne są też mięsne paszteciki podawane do czerwonego barszczu. Przekąski na przyjęcia na zimno to m.in. krakersy z serkiem i kawiorem, muszle makaronowe z nadzieniem czy roladki z cukinii i suszonych pomidorów. Tego typu przystawki zaliczane są do dań „finger food”, czyli jedzonych palcami. Świetne też będą przekąski z ciasta francuskiego, np. owinięte nim roladki z szynki parmeńskiej w formie apetycznych warkoczy, mięsne sakiewki, pikantne serowe ślimaczki. Jednak tego typu potrawy łatwo się kruszą, dlatego warto dobrze przemyśleć formę podania ciasta francuskiego. Takie przysmaki powinny być umieszczone na szerokim talerzu. Może być ich nawet kilka. Ważne jednak, aby ciasto było daleko od krawędzi naczynia, w przeciwnym razie okruszki wylądują na stole, a to nie wygląda zbyt estetycznie.
Na tego rodzaju przyjęciach ważny jest też deser. Oprócz tortu czy ciast warto pomyśleć o przystawkach na słodko. Tu sprawdzi się np. czekoladowe fondue, w którym będzie można maczać owoce. Idealna przekąska do wina natomiast to deska serów oraz koreczki z oliwek i winogron.
Przekąski na imprezę domową i na świeżym powietrzu
W tym przypadku można śmiało postawić na „klasyki” z polskiego stołu, np. faszerowane jajka w majonezie, serowo-mięsne szaszłyki z warzywami czy naleśnikowe roladki z twarogiem. Inspirując się kuchnią innych krajów, warto sięgnąć po minihamburgery czy małe pizzerinki.
Przekąski na grilla to z kolei koreczki z sera pleśniowego, ogórka i pomidorków koktajlowych, minikanapeczki na chlebowych grzankach itp. Planując rodzinne barbecue, warto pomyśleć o lekkich specjałach, bo pieczone mięso jest dość ciężkostrawne. Jakie powinny być przekąski na imprezę? Takie, które robi się szybko! Dlatego sprawdzą się plasterki faszerowanej kremowym twarożkiem i rybą tortilli lub łososiowe roladki z fetą. Do tego można podać sałatki ze świeżych warzyw skropione oliwą z oliwek.
Przygotowując dietetyczne przekąski dla gości, warto zaopatrzyć się we wkład do gotowania na parze w formie sita ze stopniowanym dnem. Taki gadżet pozwoli na ugotowanie warzyw, które można później wykorzystać, komponując menu dla gości w stylu fit.