Przepis na domowe pączki serowe, tradycyjne, donuty

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Przepis na pączki

Pączki to niezwykle słodkie, a przy tym kaloryczne przekąski. Polacy chętnie sięgają po nie w tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Najpopularniejsze pączki to zdecydowanie te nadziewane marmoladą, chociaż znaleźć można też inne rodzaje.

Pączki można kupić w niemal każdej cukierni, jednak warto spróbować przyrządzić je samodzielnie. Dzięki temu masz kontrolę nad składem deseru i możesz przygotować go zgodnie z własnym gustem. Poznaj przepisy na pączki tradycyjne i serowe!

Przepis na pączki tradycyjne

W Polsce za tradycyjne pączki uważa się okrągłe, miękkie, puszyste bułeczki z nadzieniem, zazwyczaj z marmoladą.


Składniki (na ok. 10 pączków):

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 50 g masła,
  • 25 g drożdży,
  • 125 ml mleka,
  • 1 małe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1½ łyżeczki spirytusu,
  • 1–1½ l oleju do smażenia,
  • wybrane nadzienie, np. marmolada, 1–2 łyżeczek na sztukę.


Przygotowanie:

  • Lekko podgrzej mleko, dodaj pół łyżeczki cukru, 2–3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników.
  • Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
  • Żółtka, jajko i pozostały cukier ubij na parze, najlepiej w kąpieli wodnej lub w specjalnym urządzeniu.
  • W rondelku roztop masło.
  • Dodaj ubite jajka do reszty mąki i starannie połącz składniki.
  • Dokładnie wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło.
  • Do uzyskanej masy dodaj spirytus i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
  • Przykryj całość ściereczką i pozostaw na ok. godzinę, żeby ciasto wyrosło (powinno podwoić objętość).
  • Posyp blat mąką i starannie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm.
  • Wytnij niewielkie okręgi, np. za pomocą szklanki lub foremki o podobnej średnicy.
  • Na połowę krążków nanieś wybrane nadzienie, a następnie przykryj je czystymi krążkami.
  • Zlep brzegi pączków i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • W garnku rozgrzej do temperatury ok. 175℃ wystarczającą ilość tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie się w nim unosić i smaż każdy przez ok. 2 minuty.
  • Po usmażeniu ułóż pączki na ręczniku papierowym.


Taki przepis na pączki, które długo pozostają świeże, pozwala uzyskać wyjątkowo lekki i puszysty przysmak, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej udekorować pączki cukrem pudrem bądź lukrem.


Zainteresuje Cię: Ciasto filo – gdzie kupić? Co to? Co z niego zrobić?


Przepis na pączki z sera twarogowego

Pączki wyrabiane z serem twarogowym są nieco lżejsze, a przy tym odrobinę mniej kaloryczne, ponieważ można je smażyć w mniejszej ilości tłuszczu. Doskonałym pomysłem na przekąskę, np. na tłusty czwartek, są minipączki z twarożku.


Składniki (na ok. 40 pączków):

  • ½ kg twarogu, najlepiej chudego,
  • ok. 640 g mąki, najlepiej pszennej,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ⅓ szklanki cukru pudru + odrobina do posypania,
  • 6 jajek,
  • ok. 800 ml oleju do smażenia.


Przygotowanie:

  • Ogrzej jajka i twaróg do temperatury pokojowej.
  • Starannie wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą rąk lub drewnianej łyżki.
  • Zamocz dłonie w wodzie, a następnie starannie uformuj niewielkie kulki z ciasta.
  • Na patelnię z wysokimi brzegami wlej olej. Jego powierzchnia powinna sięgać połowy pączków.
  • Układaj pączki w niewielkich odstępach i smaż, aż uzyskają złocisty kolor.
  • Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie odsącz z tłuszczu.
  • Obtocz gotowe kulki w cukrze pudrze.


Taki prosty przepis na pączki domowe nie zajmie więcej, niż kilkanaście minut, a przy tym pozwoli przygotować pyszną przekąskę zarówno na tłusty czwartek, jak i wiele innych okazji, np. urodziny lub po prostu spotkanie ze znajomymi.


Przepis na pączki domowe w stylu amerykańskim

Dobrym pomysłem na pączki na tłusty czwartek będą też amerykańskie donuty.


Składniki (na ok. 15 donutów):

  • ½ kg mąki pszennej,
  • ¼ l mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 80 g masła,
  • 2 średnie jajka,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • ok. 1 l oleju do smażenia.


Przygotowanie:

  • Delikatnie podgrzej mleko, po czym dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i pół szklanki mąki.
  • Starannie wymieszaj składniki i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
  • W misce wymieszaj pozostałą mąkę i cukier.
  • W rondelku rozpuść masło.
  • Do mąki i cukru dodaj przygotowaną mieszankę, wbij jajka, po czym zacznij wyrabiać ciasto.
  • Zagniatając, stopniowo dolewaj spirytus i rozpuszczone masło.
  • Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się elastyczne. Możesz też użyć robota kuchennego.
  • Przykryj całość ściereczką i pozostaw masę w ciepłym miejscu, żeby podwoiła objętość, czyli na ok. 60 minut.
  • Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie i formuj z niego okręgi.
  • Ponownie przykryj ciasto ściereczką na ok. pół godziny.
  • Rozgrzej na patelni tłuszcz do temperatury ok. 175℃ i układaj na niej donuty.
  • Smaż przez ok. 2 minuty. Pączki powinny pływać w tłuszczu.
  • Ułóż donuty na papierowym ręczniku.


Po ostygnięciu pączki warto udekorować dużą ilością lukru. Można również przygotować je z pomocą specjalnego urządzenia, aby zmniejszyć zużycie tłuszczu.


Do smażenia pączków możesz kupić rondel, garnek albo frytkownicę. Sprawdź ofertę naszych partnerów, m.in. Media Expert, Media Markt czy RTV Euro AGD, i wybierz opcję najwygodniejszą dla siebie i dodatkowo zyskaj punkty PAYBACK, które możesz później wymienić na nagrody.


Przeczytaj również: Jak podawać ciasteczka w zależności od okazji?