Pączki to niezwykle słodkie, a przy tym kaloryczne przekąski. Polacy chętnie sięgają po nie w tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Najpopularniejsze pączki to zdecydowanie te nadziewane marmoladą, chociaż znaleźć można też inne rodzaje.
Pączki można kupić w niemal każdej cukierni, jednak warto spróbować przyrządzić je samodzielnie. Dzięki temu masz kontrolę nad składem deseru i możesz przygotować go zgodnie z własnym gustem. Poznaj przepisy na pączki tradycyjne i serowe!
W Polsce za tradycyjne pączki uważa się okrągłe, miękkie, puszyste bułeczki z nadzieniem, zazwyczaj z marmoladą.
Składniki (na ok. 10 pączków):
250 g mąki pszennej,
50 g cukru,
50 g masła,
25 g drożdży,
125 ml mleka,
1 małe jajko,
2 żółtka,
1½ łyżeczki spirytusu,
1–1½ l oleju do smażenia,
wybrane nadzienie, np. marmolada, 1–2 łyżeczek na sztukę.
Przygotowanie:
Lekko podgrzej mleko, dodaj pół łyżeczki cukru, 2–3 łyżki mąki oraz pokruszone drożdże. Mieszaj do momentu rozpuszczenia składników.
Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Żółtka, jajko i pozostały cukier ubij na parze, najlepiej w kąpieli wodnej lub w specjalnym urządzeniu.
W rondelku roztop masło.
Dodaj ubite jajka do reszty mąki i starannie połącz składniki.
Dokładnie wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło.
Do uzyskanej masy dodaj spirytus i wyrabiaj jeszcze przez chwilę.
Przykryj całość ściereczką i pozostaw na ok. godzinę, żeby ciasto wyrosło (powinno podwoić objętość).
Posyp blat mąką i starannie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1 cm.
Wytnij niewielkie okręgi, np. za pomocą szklanki lub foremki o podobnej średnicy.
Na połowę krążków nanieś wybrane nadzienie, a następnie przykryj je czystymi krążkami.
Zlep brzegi pączków i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
W garnku rozgrzej do temperatury ok. 175℃ wystarczającą ilość tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie się w nim unosić i smaż każdy przez ok. 2 minuty.
Po usmażeniu ułóż pączki na ręczniku papierowym.
Taki przepis na pączki, które długo pozostają świeże, pozwala uzyskać wyjątkowo lekki i puszysty przysmak, który doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej udekorować pączki cukrem pudrem bądź lukrem.
Pączki wyrabiane z serem twarogowym są nieco lżejsze, a przy tym odrobinę mniej kaloryczne, ponieważ można je smażyć w mniejszej ilości tłuszczu. Doskonałym pomysłem na przekąskę, np. na tłusty czwartek, są minipączki z twarożku.
Składniki (na ok. 40 pączków):
½ kg twarogu, najlepiej chudego,
ok. 640 g mąki, najlepiej pszennej,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
⅓ szklanki cukru pudru + odrobina do posypania,
6 jajek,
ok. 800 ml oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Ogrzej jajka i twaróg do temperatury pokojowej.
Starannie wymieszaj wszystkie składniki w misce za pomocą rąk lub drewnianej łyżki.
Zamocz dłonie w wodzie, a następnie starannie uformuj niewielkie kulki z ciasta.
Na patelnię z wysokimi brzegami wlej olej. Jego powierzchnia powinna sięgać połowy pączków.
Układaj pączki w niewielkich odstępach i smaż, aż uzyskają złocisty kolor.
Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy i delikatnie odsącz z tłuszczu.
Obtocz gotowe kulki w cukrze pudrze.
Taki prosty przepis na pączki domowe nie zajmie więcej, niż kilkanaście minut, a przy tym pozwoli przygotować pyszną przekąskę zarówno na tłusty czwartek, jak i wiele innych okazji, np. urodziny lub po prostu spotkanie ze znajomymi.
Przepis na pączki domowe w stylu amerykańskim
Dobrym pomysłem na pączki na tłusty czwartek będą też amerykańskie donuty.
Składniki (na ok. 15 donutów):
½ kg mąki pszennej,
¼ l mleka,
4 łyżki cukru,
30 g świeżych drożdży,
80 g masła,
2 średnie jajka,
2 łyżki spirytusu,
ok. 1 l oleju do smażenia.
Przygotowanie:
Delikatnie podgrzej mleko, po czym dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i pół szklanki mąki.
Starannie wymieszaj składniki i przykryj ściereczką. Odstaw na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
W misce wymieszaj pozostałą mąkę i cukier.
W rondelku rozpuść masło.
Do mąki i cukru dodaj przygotowaną mieszankę, wbij jajka, po czym zacznij wyrabiać ciasto.
Zagniatając, stopniowo dolewaj spirytus i rozpuszczone masło.
Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się elastyczne. Możesz też użyć robota kuchennego.
Przykryj całość ściereczką i pozostaw masę w ciepłym miejscu, żeby podwoiła objętość, czyli na ok. 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie i formuj z niego okręgi.
Ponownie przykryj ciasto ściereczką na ok. pół godziny.
Rozgrzej na patelni tłuszcz do temperatury ok. 175℃ i układaj na niej donuty.
Smaż przez ok. 2 minuty. Pączki powinny pływać w tłuszczu.
Ułóż donuty na papierowym ręczniku.
Po ostygnięciu pączki warto udekorować dużą ilością lukru. Można również przygotować je z pomocą specjalnego urządzenia, aby zmniejszyć zużycie tłuszczu.
Do smażenia pączków możesz kupić rondel, garnek albo frytkownicę. Sprawdź ofertę naszych partnerów, m.in. Media Expert, Media Markt czy RTV Euro AGD, i wybierz opcję najwygodniejszą dla siebie i dodatkowo zyskaj punkty PAYBACK, które możesz później wymienić na nagrody.