Kanapki na imprezę, do pracy i na ciepło: najciekawsze przepisy

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Przepisy na kanapki

Wielu z nas kanapki są znane już od czasów szkolnych. Często przyrządza się je do pracy albo na imprezę (kanapki bankietowe). Można podawać te potrawy na różne sposoby, m.in. z pastą, tuńczykiem czy kurczakiem, a także z jajkiem, serem lub warzywami.

Pyszne kanapki można przyrządzić na ciepło i w ten sposób przygotować pożywny lunch lub kolację. Coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy mięsnych przekąsek, jak i wegetarianie. Jak przygotować kanapki na różne okazje?

Pasty do kanapek do pracy

Jedną z najprostszych, a przy tym pysznych i pożywnych propozycji jest pasta jajeczna.


Składniki (dla 6 osób):

  • 6 średniej wielkości jajek,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g masła,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowania:

1. Ugotuj jajka i pozostaw je do przestygnięcia.

2. Drobno posiekaj czosnek i szczypiorek.

3. Obierz jajka i pokrój je w drobną kostkę.

4. Starannie wymieszaj szczypiorek, czosnek i jajka.

5. Do całości dodaj masło i zagnieć na jednolitą masę.

6. Dodaj sól i pieprz, po czym ponownie wymieszaj całość.


To alternatywa dla tradycyjnych kanapek z jajkiem. Do pasty jajecznej do kanapek można dodać również łyżeczkę ulubionych przypraw.


Pysznym pomysłem na podanie kanapek do pracy jest też przygotowanie pasty z tuńczyka.


Składniki (dla 6 osób):

  • 300 g tuńczyka z puszki (najlepiej w oleju),
  • 2 czubate łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

1. Odcedź tuńczyka z oliwy bądź sosu i przełóż do głębokiego naczynia.

2. Dodaj majonez oraz sól i pieprz, po czym dokładnie zagnieć wszystkie składniki.

3. Starannie posiekaj pietruszkę i dodaj ją do pasty wraz z oliwą.

4. Jeszcze raz zagnieć całość.


Kanapki z tuńczykiem są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Naturalne oleje i ryby są bowiem bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.


Przeczytaj również: Meal prep, czyli planowanie posiłków na cały tydzień

Kanapki na imprezę: bankietowe i na spotkanie

Takie przekąski na imprezę zwykle przygotowuje się w dwóch wersjach – na niezobowiązujące spotkanie oraz bankietowe. W pierwszym przypadku można zdecydować się np. na kanapki na krakersach.


Składniki (na ok. 30 kanapek):

  • 30 krakersów,
  • 40 dag twarogu,
  • ok. 6-7 łyżek śmietany 18%,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • wybrane dodatki, np. rzodkiewka, pomidory, papryka, łosoś.


Przygotowanie:

1. Twaróg połącz ze śmietaną i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.

2. Drobno posiekaj szczypiorek, po czym dodaj go do masy wraz z pieprzem i solą.

3. Wymieszaj całość i ostrożnie nałóż na krakersy.

4. Starannie pokrój dodatki i połóż je na krakersach.


Zaletą takich przekąsek jest szeroki wybór składników, dlatego każdy z gości może znaleźć coś dla siebie. To także dobra propozycja kanapek dla dzieci – wystarczy podać je w atrakcyjny wizualnie sposób.


W wersji bankietowej warto przygotować coś bardziej wykwintnego, np. kanapki z łososiem.


Składniki (na ok. 16 kanapek):

  • 16 niedużych kromek chleba, najlepiej razowego,
  • 16 plastrów wędzonego łososia,
  • 2 czerwone cebule,
  • garść czarnych oliwek,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • masło do smarowania,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

1. Posmaruj każdą kromkę masłem.

2. Pokrój cebulę w piórka.

3. Na każdej kromce połóż zwiniętego w różyczkę łososia oraz kilka piórek cebuli.

4. Przekrój oliwki na pół i ułóż je na kanapkach.

5. Na każdą kromkę nałóż odrobinę musztardy i udekoruj całość natką.

6. Na koniec dopraw kanapki solą i pieprzem.


Takie kanapeczki bankietowe wyglądają elegancko, a przy tym wyśmienicie smakują. W wersji wegetariańskiej łososia można zastąpić suszonymi pomidorami. Aby praca przy imprezowych kanapkach poszła sprawniej, przyda się odpowiednia deska i ostry nóż, np. te z zestawu GERLACH – dębowa deska Natur + nóż do chleba.

Kanapki na ciepło – szybkie pomysły na lunch

Kanapki na ciepło doskonale sprawdzą się jako niewielki posiłek, taki jak kolacja, lunch czy podwieczorek. Jedną z pożywnych propozycji są kanapki na ciepło z kurczakiem.


Składniki (na 4 porcje):

  • 2 bułki, np. typu ciabatta,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2–3 pomidory,
  • 2 kulki sera mozzarella,
  • 4 listki sałaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

1. Wymieszaj majonez z oliwą z oliwek, a następnie dopraw całość solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.

2. Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki, posyp bazylią, oregano, solą i pieprzem, po czym usmaż na złoto na patelni.

3. Bułki przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj sosem i połóż na nich listki sałaty.

4. Pokrój pomidory oraz ser na plastry i ułóż je na sałacie.

5. Na wierzch każdej kanapki połóż usmażonego kurczaka.

6. Wstaw kanapki do piekarnika i piecz w temperaturze 220℃.

7. Piecz tylko do momentu przyrumienienia się pieczywa.


Takie kanapki z kurczakiem są niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako pełny posiłek.


Kanapki to doskonała propozycja niemal na każdą okazję, co z pewnością udowadniają powyższe przepisy.


Zainteresuje Cię: Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Rodzaje i możliwości zastosowania