Wielu z nas kanapki są znane już od czasów szkolnych. Często przyrządza się je do pracy albo na imprezę (kanapki bankietowe). Można podawać te potrawy na różne sposoby, m.in. z pastą, tuńczykiem czy kurczakiem, a także z jajkiem, serem lub warzywami.
Pyszne kanapki można przyrządzić na ciepło i w ten sposób przygotować pożywny lunch lub kolację. Coś dla siebie znajdą zarówno miłośnicy mięsnych przekąsek, jak i wegetarianie. Jak przygotować kanapki na różne okazje?
Jedną z najprostszych, a przy tym pysznych i pożywnych propozycji jest pasta jajeczna.
Składniki (dla 6 osób):
6 średniej wielkości jajek,
duży pęczek szczypiorku,
3 ząbki czosnku,
50 g masła,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowania:
1. Ugotuj jajka i pozostaw je do przestygnięcia.
2. Drobno posiekaj czosnek i szczypiorek.
3. Obierz jajka i pokrój je w drobną kostkę.
4. Starannie wymieszaj szczypiorek, czosnek i jajka.
5. Do całości dodaj masło i zagnieć na jednolitą masę.
6. Dodaj sól i pieprz, po czym ponownie wymieszaj całość.
To alternatywa dla tradycyjnych kanapek z jajkiem. Do pasty jajecznej do kanapek można dodać również łyżeczkę ulubionych przypraw.
Pysznym pomysłem na podanie kanapek do pracy jest też przygotowanie pasty z tuńczyka.
Składniki (dla 6 osób):
300 g tuńczyka z puszki (najlepiej w oleju),
2 czubate łyżki majonezu,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
pęczek natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Odcedź tuńczyka z oliwy bądź sosu i przełóż do głębokiego naczynia.
2. Dodaj majonez oraz sól i pieprz, po czym dokładnie zagnieć wszystkie składniki.
3. Starannie posiekaj pietruszkę i dodaj ją do pasty wraz z oliwą.
4. Jeszcze raz zagnieć całość.
Kanapki z tuńczykiem są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe. Naturalne oleje i ryby są bowiem bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, mające pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Takie przekąski na imprezę zwykle przygotowuje się w dwóch wersjach – na niezobowiązujące spotkanie oraz bankietowe. W pierwszym przypadku można zdecydować się np. na kanapki na krakersach.
Składniki (na ok. 30 kanapek):
30 krakersów,
40 dag twarogu,
ok. 6-7 łyżek śmietany 18%,
pęczek szczypiorku,
sól i pieprz do smaku,
wybrane dodatki, np. rzodkiewka, pomidory, papryka, łosoś.
Przygotowanie:
1. Twaróg połącz ze śmietaną i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Drobno posiekaj szczypiorek, po czym dodaj go do masy wraz z pieprzem i solą.
3. Wymieszaj całość i ostrożnie nałóż na krakersy.
4. Starannie pokrój dodatki i połóż je na krakersach.
Zaletą takich przekąsek jest szeroki wybór składników, dlatego każdy z gości może znaleźć coś dla siebie. To także dobra propozycja kanapek dla dzieci – wystarczy podać je w atrakcyjny wizualnie sposób.
W wersji bankietowej warto przygotować coś bardziej wykwintnego, np. kanapki z łososiem.
Składniki (na ok. 16 kanapek):
16 niedużych kromek chleba, najlepiej razowego,
16 plastrów wędzonego łososia,
2 czerwone cebule,
garść czarnych oliwek,
4 łyżki musztardy francuskiej,
natka pietruszki do dekoracji,
masło do smarowania,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Posmaruj każdą kromkę masłem.
2. Pokrój cebulę w piórka.
3. Na każdej kromce połóż zwiniętego w różyczkę łososia oraz kilka piórek cebuli.
4. Przekrój oliwki na pół i ułóż je na kanapkach.
5. Na każdą kromkę nałóż odrobinę musztardy i udekoruj całość natką.
6. Na koniec dopraw kanapki solą i pieprzem.
Takie kanapeczki bankietowe wyglądają elegancko, a przy tym wyśmienicie smakują. W wersji wegetariańskiej łososia można zastąpić suszonymi pomidorami. Aby praca przy imprezowych kanapkach poszła sprawniej, przyda się odpowiednia deska i ostry nóż, np. te z zestawu GERLACH – dębowa deska Natur + nóż do chleba.
Kanapki na ciepło – szybkie pomysły na lunch
Kanapki na ciepło doskonale sprawdzą się jako niewielki posiłek, taki jak kolacja, lunch czy podwieczorek. Jedną z pożywnych propozycji są kanapki na ciepło z kurczakiem.
Składniki (na 4 porcje):
2 bułki, np. typu ciabatta,
2 piersi z kurczaka,
2–3 pomidory,
2 kulki sera mozzarella,
4 listki sałaty,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki majonezu,
4 łyżeczki oliwy z oliwek,
pół łyżeczki suszonego oregano,
pół łyżeczki suszonej bazylii,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Wymieszaj majonez z oliwą z oliwek, a następnie dopraw całość solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.
2. Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki, posyp bazylią, oregano, solą i pieprzem, po czym usmaż na złoto na patelni.
3. Bułki przekrój na pół, każdą połówkę posmaruj sosem i połóż na nich listki sałaty.
4. Pokrój pomidory oraz ser na plastry i ułóż je na sałacie.
5. Na wierzch każdej kanapki połóż usmażonego kurczaka.
6. Wstaw kanapki do piekarnika i piecz w temperaturze 220℃.
7. Piecz tylko do momentu przyrumienienia się pieczywa.
Takie kanapki z kurczakiem są niezwykle sycące, dzięki czemu doskonale sprawdzą się jako pełny posiłek.
Kanapki to doskonała propozycja niemal na każdą okazję, co z pewnością udowadniają powyższe przepisy.