Sałatka jarzynowa, makaronowa, na grilla, na imprezę lub w wersji fit – niezależnie od składników każda z nich wymaga podania w odpowiednim naczyniu. Jedno duże dla wszystkich czy kilka małych dla każdego? Na pewno wiele zależy od charakteru imprezy, a także samej kompozycji dania.
W zależności od rejonu pochodzenia czy użytych składników można pokusić się o przygotowanie sałatki greckiej, włoskiej, hawajskiej lub indyjskiej. Inne nazewnictwo tego specjału zależy od wykorzystanego głównego składnika. Istnieje więc sałatka makaronowa, ryżowa oraz ziemniaczana. Inspiracji kulinarnych jest mnóstwo. Tylko w czym serwować sałatki?
Przygotowując rodzinną biesiadę, powinno się postawić na zdrową bazę, czyli sałatę. Sprawdzi się tu lodowa, rzymska, masłowa, dębolistna i karbowana. Przygotowując zielony posiłek, można skorzystać z suszarki do sałaty. Co ciekawe, przydaje się ona także do pozbywania się nadmiaru wody z ziół czy gorącego makaronu. Robiąc sałatkę do grilla, warto wykorzystać takie składniki jak: ogórek, pomidory, oliwki czy papryka. Słodkości nadadzą danej kompozycji rodzynki lub kandyzowane owoce, chrupkości zaś – orzechy i pestki dyni.
Sałatka cezar także świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowana na bazie sałaty rzymskiej wymieszanej z grzankami i startym serem będzie stanowić idealne uzupełnienie potraw z grilla. Ważne, aby była doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i sosem powstałym z połączenia oliwy z oliwek, soku z cytryny, żółtka i musztardy.
Doskonałe i szybkie sałatki na imprezy na świeżym powietrzu to także te na bazie owoców. Są lekkie, bardzo orzeźwiające i słodkie, więc przypadną do gustu nawet dzieciom. Dobre połączenie to np. truskawki, borówki i kiwi albo banany, mango i ananas.
Misa do sałaty z grilla może być szklana. W takim naczyniu kolorowa kompozycja prezentuje się bardzo apetycznie, także dzięki drewnianym łyżkom do nabierania. Planując imprezę na świeżym powietrzu latem, dla większej ilości osób, można zaopatrzyć się np. w 5-elementowy zestaw misek do sałatek o różnym rozmiarze.
Jarzynowa sałatka z majonezem to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Pojawia się często nie tylko na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia czy Wielkanocy, lecz także przy okazji różnego typu uroczystości rodzinnych. Taka warzywna sałatka jest dość kaloryczna, jednak bogactwo składników, jakie się w niej znajdują, sprawia, że ma też dużo wartości odżywczych. Wiele osób podaje ją w szklanych miskach do sałatek, przykrytą „pierzynką” z majonezu i dekorowaną plasterkami rzodkiewki lub natką pietruszki. Można również zaserwować ją w „jadalnych” naczyniach, np. faszerując nią pomidory, umieszczając w łódeczkach z cukinii lub owijając plasterkami szynki i przewiązując gotowy rulonik cienkim szczypiorkiem. Ciekawym pomysłem na to, w czym podać jarzynową sałatkę, jest też napełnienie nią kruchych babeczek (ważne jednak, aby nie były one słodkie). Chcąc zrobić wrażenie na gościach, zamiast szklanych czy porcelanowych misek można również wykorzystać małe dekoracyjne słoiczki. Wystarczy podzielić tę pyszną przekąskę na niewielkie porcje dla każdego z gości.
Alternatywą dla wymienionej potrawy jest sałatka z porem. Znajdują się w niej takie składniki jak: jabłka, ogórki kiszone, kukurydza, groszek i jajka, a całość wymieszana jest wraz z majonezem i odrobiną musztardy.
Przepisy na sałatki w stylu fit
Zdrowe przekąski na bazie warzyw stanowią świetny pomysł na lunch w pracy. Taki dietetyczny posiłek można przyrządzić w domu i spakować w pudełko na żywność. Mając np. zestaw pojemników plastikowych o różnych kształtach, ma się pewność, że będą one doskonale chronić sałatkę przed zepsuciem. Jakie kompozycje smakowe w niskokalorycznych posiłkach na bazie warzyw się sprawdzą? Doskonała będzie np. sałatka z brokułem, jajkiem, kukurydzą i pomidorkami koktajlowymi. Warto ją doprawić jogurtem naturalnym i posiekanym koperkiem. Świetnie sprawdzi się też sałatka z buraków w kompozycji z rukolą i serem feta. Wyjątkowego smaku nadadzą jej orzechy włoskie lub ziarna słonecznika. Sałatka z rukolą, fetą, truskawkami i octem balsamicznym to kolejna ciekawa, bardzo orzeźwiająca propozycja lekkiej przekąski dla osób dbających o linię. W dietetycznych posiłkach nie powinno zabraknąć ryb. Sprawdzi się więc sałatka z makaronem ryżowym, tuńczykiem, groszkiem i kukurydzą.
Dobrym sposobem na to, jak podać sałatkę gościom, jest jej pomysłowa dekoracja. Warto więc puścić wodze fantazji lub zaopatrzyć się w wykrawacz do owoców i warzyw. Pomysłowe podanie pełnej wartości odżywczych sałatki powinno skutecznie przekonać do sięgnięcia po taki zdrowy i lekki posiłek nawet dzieci.