Jak podawać spaghetti i z czym - porady

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Spaghetti

Spaghetti to popularna potrawa kuchni włoskiej. Do najbardziej znanych odmian należą spaghetti bolognese i carbonara. Coraz częściej można jednak znaleźć także przepisy na to danie w innych wersjach, w tym wegetariańskiej.

Wśród przepisów na spaghetti znaleźć można m.in. spaghetti z kurczakiem czy szpinakiem albo nawet spaghetti warzywne, np. z cukinii, co pokazuje, że nie zawsze musi to być klasyczny makaron z sosem. Jak jeszcze można przygotować spaghetti?

Spaghetti bolognese czy carbonara? Makaron w klasycznej odsłonie

Popularną wersją makaronu z sosem jest spaghetti bolognese, czyli danie z mięsem mielonym i sosem pomidorowym.

Składniki (na ok. 5–6 porcji):

  • paczka makaronu do spaghetti (ok. 500 g),
  • 2 puszki pomidorów (ok. 400 g),
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • ½ kg mięsa mielonego,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tarty parmezan do posypania dania.

Przygotowanie:

  • Obierz czosnek i cebulę, a następnie drobno posiekaj,
  • Umyj i obierz marchewkę, po czym pokrój w kostkę,
  • Cebulę i czosnek podsmaż na oleju, a po chwili dodaj mięso mielone,
  • Na patelnię dodaj marchewkę i podsmażaj jeszcze przez chwilę,
  • Do całości dodaj pomidory z puszki, przecier i bulion,
  • Duś sos na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20–25 minut,
  • Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu, po czym dokładnie go odcedź,
  • Dopraw sos oregano, solą i pieprzem,
  • Wrzuć makaron na patelnię i połącz całość,
  • Po nałożeniu na talerz posyp potrawę parmezanem,

Przepis na spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese najlepiej podawać w specjalnych, głębokich talerzach, takich jak te z zestawu Rosenthal.

Kolejnym przepisem cieszącym się popularnością jest ten na spaghetti carbonara, czyli makaron z boczkiem oraz sosem na bazie jajek.

Składniki (ok. 5–6 porcji):

  • paczka makaronu do spaghetti (ok. 500 g),
  • 200 g boczku,
  • 5 jajek,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • ½ szklanki tartego żółtego sera,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • parmezan do posypania.

Przygotowanie:

  • Boczek pokrój i podsmaż na oliwie,
  • Ugotuj makaron w osolonej wodzie i odcedź,
  • Umyj i rozbij jajka, dodaj ser i śmietanę, a następnie zmiksuj,
  • Wrzuć makaron na patelnię z boczkiem,
  • Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię,
  • Mieszaj wszystko do lekkiej redukcji,
  • Po przełożeniu na talerz posyp parmezanem,

Klasyczna odsłona spaghetti to również ta z sosem napoli. Wystarczy zblendować ok. 4 obrane ze skórki pomidory, 2 łyżki oliwy oraz 2 ząbki czosnku. Następnie doprawia się je solą i pieprzem, po czym gotuje przez ok. 5 minut. Makaron wystarczy polać tak przygotowanym sosem i udekorować tartym parmezanem oraz świeżą bazylią.

Spaghetti z kurczakiem lub szpinakiem

Ciekawym przepisem na rodzinny obiad będzie przepis na spaghetti z kurczakiem.

Składniki (ok. 4 porcji):

  • paczka makaronu spaghetti (ok. 500 g),
  • 2 piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szklanka śmietany 30%,
  • 2 garści zielonych oliwek,
  • ⅔ szklanki tartego sera żółtego, najlepiej parmezanu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 szczypty tartej gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Makaron ugotuj al dente,
  • Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem,
  • Posiekaj cebulę i czosnek, po czym podsmaż na oliwie,
  • Dodaj kurczaka i usmaż na złoty kolor,
  • Zmniejsz ogień i powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając,
  • Posiekaj oliwki i dodaj je do sosu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową,
  • Do całości dodaj tarty ser,
  • Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię,

Danie warto podawać ze świeżymi listkami bazylii. Zamiast z kurczakiem spaghetti można przygotować też z krewetkami.

Istnieje również pyszny przepis na spaghetti w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem i fetą.

Składniki (ok. 5–6 porcji):

  • paczka makaronu do spaghetti (ok. 500 g),
  • 1½ opakowania szpinaku baby (ok. 600 g),
  • ok. 180 g sera feta,
  • pół szklanki śmietany 30 ml (ok. 125 ml),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron al dente,
  • Posiekaj cebulę i czosnek, po czym podsmaż na patelni,
  • Opłucz szpinak i oderwij łodyżki, po czym dorzuć go na patelnię,
  • Posiekaj ser feta i dodaj na patelnię razem ze śmietaną,
  • Podsmażaj, aż się ser rozpuści i dopraw pieprzem,
  • Odcedź makaron i dodaj do sosu na patelni, po czym starannie wymieszaj,

Takie spaghetti można podawać również z tuńczykiem.

Warzywne spaghetti z cukinii

Doskonałym pomysłem dla osób, które nie przepadają za makaronem, może być spaghetti z cukinii. Do jego przygotowania niezbędna jest obieraczka typu julienne lub ostry nóż.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 cukinie,
  • puszka pomidorów,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Cukinie obierz i pokrój na cienkie, podłużne paski,
  • Paski włóż do miski z wodą i odstaw do lodówki,
  • Bardzo drobno posiekaj lub zblenduj pomidory,
  • Do pomidorów dodaj oliwę, sól oraz pieprz,
  • Cukinię odcedź i wymieszaj z sosem pomidorowym,

Takie wegańskie spaghetti najlepiej serwować razem z bazyliowym pesto.

Spaghetti można podawać w różnych odsłonach. Wystarczy wybrać ulubioną wersję i zachwycić wszystkich przy stole.