Spaghetti bolognese najlepiej podawać w specjalnych, głębokich talerzach, takich jak te z zestawu Rosenthal.
Kolejnym przepisem cieszącym się popularnością jest ten na spaghetti carbonara, czyli makaron z boczkiem oraz sosem na bazie jajek.
Składniki (ok. 5–6 porcji):
- paczka makaronu do spaghetti (ok. 500 g),
- 200 g boczku,
- 5 jajek,
- ½ szklanki śmietany 30%,
- ½ szklanki tartego żółtego sera,
- odrobina oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- parmezan do posypania.
Przygotowanie:
- Boczek pokrój i podsmaż na oliwie,
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie i odcedź,
- Umyj i rozbij jajka, dodaj ser i śmietanę, a następnie zmiksuj,
- Wrzuć makaron na patelnię z boczkiem,
- Dopraw sos solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię,
- Mieszaj wszystko do lekkiej redukcji,
- Po przełożeniu na talerz posyp parmezanem,
Klasyczna odsłona spaghetti to również ta z sosem napoli. Wystarczy zblendować ok. 4 obrane ze skórki pomidory, 2 łyżki oliwy oraz 2 ząbki czosnku. Następnie doprawia się je solą i pieprzem, po czym gotuje przez ok. 5 minut. Makaron wystarczy polać tak przygotowanym sosem i udekorować tartym parmezanem oraz świeżą bazylią.