Wałek do ciasta – jaki wybrać? Jakie są rodzaje?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Wałek do ciasta

Wałek do ciasta to jedno z niezbędnych akcesoriów w każdej kuchni, szczególnie jeśli często przygotowuje się różne wypieki. Przyda się także podczas robienia pierogów czy makaronu. Możliwości wykorzystania go w kuchni jest naprawdę wiele.

Jaki jednak wałek kuchenny będzie najlepszy? Czy lepiej postawić na tradycyjny, drewniany model, z którego korzystały również nasze mamy i babcie, czy lepszym rozwiązaniem będzie nowoczesny wałek silikonowy? Czy faktycznie materiał, wielkość i ciężar mają wpływ na komfort korzystania z tego akcesorium? Czym należy kierować się, wybierając wałek do kuchni?

Rodzaje wałków: podział ze względu na materiał

Wałki do ciasta obecnie występują w wielu wariantach, co ułatwia dostosowanie ich do potrzeb kucharza lub cukiernika. Najczęściej dzieli się je ze względu na materiał, z jakiego zostały wykonane. Można tu wyróżnić:

  • wałek do ciasta drewniany – wałki wykonane z drewna wciąż są jednym z najpopularniejszych rozwiązań tego typu. Ceni się je przede wszystkim za swoją wytrzymałość i uniwersalność. Nie bez znaczenia jest też fakt, że są ekologiczne, a drewno jako materiał wykazuje również właściwości antybakteryjne. To sprawia, że drewniany wałek do ciasta jest higieniczny. Łatwo utrzymać go w czystości. Decydując się na akcesorium z takiego materiału, należy pamiętać o tym, żeby wybrać dobrze wykończone i odpowiednio zakonserwowane. Wałek nie może mieć pęknięć, jego powierzchnia musi być idealnie gładka. To nie tylko ułatwi jego czyszczenie, lecz także pozwoli uniknąć namnażania się drobnoustrojów. Najczęściej podczas wyrabiania ciasta wałek drewniany należy delikatnie oprószyć mąką;
  • wałek do ciasta silikonowy – akcesoria tego typu zyskują coraz większą popularność wśród amatorów różnego rodzaju ciast. Cenione są przede wszystkim za to, że łatwo utrzymać je w czystości, podczas wałkowania ciasto do nich nie przywiera. W dodatku silikonowe akcesoria bezpiecznie myje się w zmywarce. Są też lżejsze od wałków drewnianych. Za jedną z zalet uważa się także to, że można je kupić w wielu wzorach i kolorach. Dzięki temu mają szansę stać się również ciekawą dekoracją kuchni;
  • wałek do ciasta stalowy – takie modele zazwyczaj wykorzystywane są przez profesjonalistów w restauracjach. Metalowy wałek do ciasta wyróżnia się nieprzywierającą powłoką, która pozwala na sprawne przygotowanie ciasta. Dodatkowo stal jest materiałem, który uniemożliwia namnażanie się bakterii na powierzchni przyrządu;
  • wałek do ciasta z tworzywa sztucznego – wałki z tworzywa sztucznego są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Także i do tych powierzchni ciasto się nie przykleja. Można je myć w zmywarce. Na powierzchni wałka z tworzywa sztucznego nie gromadzą się bakterie.

W ofercie producentów akcesoriów kuchennych znajdziemy także inne rodzaje wałków – na rynek wprowadzane są m.in. wałki ceramiczne i z kamienia naturalnego (np. marmurowy wałek do ciasta). Jednak nie są one jeszcze tak popularne, jak wyżej wymienione. Ciekawym produktem jest natomiast dekoracyjny wałek do ciasta. To model z wygrawerowanym wzorem. W zależności od głębokości grawerunku pozwala na ozdobienie powierzchni ciasta (wałek dekoracyjny) lub szybkie wycięcie ciastek (wałek do ciasteczek). Akcesorium ze wzorem może być także ciekawą dekoracją kuchni.

Innym rozwiązaniem cieszącym się dużym zainteresowaniem jest wałek, do którego środka można nalać wodę. Do przygotowywania ciasta drożdżowego wykorzystuje się wodę ciepłą, a do kruchego – zimną.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze wałka do ciasta?

Jednym z kluczowych czynników, jakimi należy się kierować przy wyborze wałka do ciasta, są jego uchwyty. Powinny być na tyle duże, aby bez problemu je chwycić i jednocześnie wygodnie manewrować wałkiem. Warto zwrócić uwagę na to, aby były wyprofilowane. Niektóre z akcesoriów wyposażone są w rozsuwane uchwyty, co pozwala dopasować ich wielkość do potrzeb użytkownika, a także ułatwia przechowywanie samego przedmiotu.

Istotna jest też waga wałka. Nie może on być zbyt ciężki, gdyż wtedy ręce będą zbyt szybko się męczyły w czasie przygotowywania ciasta. Jednocześnie wałek nie powinien być za lekki, gdyż uniemożliwi to odpowiednie wyrobienie ciasta.

Jakie jeszcze akcesoria ułatwiają przygotowanie wypieków?

Kuchnia osoby, która uwielbia przygotowywać ciasta, musi być wyposażona w różnego rodzaju formy do pieczenia. Podstawowy zestaw to przede wszystkim foremka na babkę i inne ucierane ciasta, keksówka, tortownica i jedna większa prostokątna forma, w której można nie tylko upiec sernik, lecz także przygotować lasagne lub zapiekankę ziemniaczaną. Przydatnym akcesorium jest też specjalna mata silikonowa, na której przygotowuje się ciasteczka lub ciasto na pizzę, a następnie upiec je na niej bez konieczności wkładania do formy.


Przeczytaj również: Niezastąpiona w każdej kuchni – brytfanna do pieczenia mięs, ciast i zapiekanek