Srebrny grill elektryczny OptiGrill z 6 programami grillowania marki Tefal

Jaki grill elektryczny wybrać? Recenzja modelu Tefal Optigrill z 6 programami grillowania!

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Grill elektryczny Tefal

Grill elektryczny do przyrządzania wielu potraw w zależności od preferencji

Czy są tu miłośnicy potraw z grilla? Czy chcielibyście jeść swoje ulubione grillowane dania również zimą? Ja z pewnością tak, dlatego zebrałam najważniejsze informacje, jaki powinien być grill elektryczny do całorocznego użytku.

Zacznijmy od tego, że będziemy używać go nie tylko w ogródku, czy na tarasie, ale też w kuchni. Dla mnie taki grill powinien spełniać jak najwięcej funkcji, tak, żebym mogła w nim przygotować zarówno grillowane mięso jak i panini, tosty, rybę, warzywa, a nawet gofry. Ważne, żeby te wszystkie potrawy były w odpowiednim stopniu wypieczone, w zależności od rodzaju produktu i naszych preferencji.

Co jeszcze można powiedzieć o tym grillu?

Na pewno prosta obsługa urządzenia, łatwość czyszczenia, a także niebanalny design, ponieważ grill będzie stał na widoku w naszej kuchni.

Warto też zwrócić uwagę na to, z czego urządzenie jest wykonane. Jeśli będą to najwyższej jakości materiały, grill nie będzie się mocno nagrzewał z zewnątrz i będzie łatwy w czyszczeniu, a co najważniejsze - bezpieczny dla naszego zdrowia.

Muszę przyznać, że Tefal Optigrill GC712D34 z 6 programami grillowania spełnia wszystkie moje wymagania!


Przeczytaj recenzję opiekacza-gofrownicy z wymiennymi płytami Tefal.

Test grilla Tefal oparłam na przygotowaniu tortilli z grillowanym indykiem i brokułem

Grill od Tefala testowałam dzięki uprzejmości PAYBACK. Sprawdzałam możliwości i funkcje grilla, zebrałam najważniejsze informacje na jego temat oraz przygotowałam pyszne danie! Tefal jest marką miesiąca w sklepie – ten i inne produkty do zgarnięcia są na stronie. Rozglądajcie się za promocjami, wszystko na sklep.payback.pl!

Srebrny grill elektryczny marki Tefal model OptiGrill
Grillowane brokuły na grillu elektrycznym Tefal

Zaczęłam od grillowania brokuła. Tutaj idealnie sprawdził się tryb manualny, który przeznaczony jest do grillowania warzyw. Brokuła smażyłam bez użycia tłuszczu, ponieważ powłoka płyty na to pozwala.

Następnie przeszłam do grillowana indyka. Mięso wyjęłam bezpośrednio z zamrażarki, ale nie był to problem, ponieważ grill ma funkcję rozmrażania, której od razu użyłam. Funkcja sprawdziła się idealnie. Po tej czynności zamarynowałam indyka i mogłam przejść do jego przyrządzania. Jeśli chodzi o grillowanie, to urządzenie posiada wbudowane programy do każdego rodzaju mięsa, więc wystarczyło tylko, że ułożyłam plastry indyka na grillu, włączyłam opcję drób, a grill wysmażył go w odpowiednim stopniu, informując mnie o tym sygnałem dźwiękowym. Bardzo wygodny jest też ociekacz do tłuszczu, czy soków z potraw, w formie tacy. Dzięki niej dookoła grilla nie robi się brudno, wszystko spływa do pojemnika, a ten bez problemu można wyjąć i z łatwością umyć lub wstawić do zmywarki.

Kiedy wszystkie składniki miałam już gotowe, przeszłam do składania tortilli. Na koniec ją również zapiekłam na grillu, używając funkcji do grillowania kanapek.

Zalety i funkcje grilla Tefal


  • Bardzo dużym ułatwieniem są programy grillowania.
    Jest to 6 programów do:
    * czerwonego mięsa
    * drobiu
    * hamburgerów
    * ryb
    * kiełbas
    * kanapek, tostów czy panini.

    Jedzenie, które przyrządzałam było soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz, właśnie takie jak powinno być.
  • Dodatkowe 2 programy:
    * do żywności mrożonej,
    * tryb manualny, który u mnie sprawdził się przy grillowaniu warzyw.

Grillowana pierś z kurczaka na grillu elektrycznym Tefal Optigrill

  • Grill posiada "Automatic Sensor Cooking", dzięki któremu automatycznie dostosowuje temperaturę i czas smażenia oraz wykrywa ilość i grubość produktów na grillu. Ta funkcja bardzo dobrze sprawdza się podczas smażenia steków, w zależności od tego jaki stopień wysmażenia preferujemy. Grill przygotuje nam mięso rare, medium czy well done.
  • Duża powierzchnia grillowania 600 cm2, możemy jednorazowo przygotować danie dla 2-4 osób.
  • Wygodna, duża taca ociekowa, do której spływa tłuszcz i soki, nie brudząc powierzchni dookoła.
  • Płyty grzewcze wykonane są z wysokiej jakości nieprzywieralnego materiału, dzięki czemu możemy smażyć bez tłuszczu i bardzo łatwo się myją. Można je w bardzo prosty sposób, za pomocą przycisku, wyciągać z grilla. Zarówno płyty jak i ociekacz można myć w zmywarce.
  • Nienagrzewający się uchwyt.
  • Grill jest bardzo łatwy i wygodny w obsłudze. Sygnały dźwiękowe oraz świetlne bardzo ułatwiają pracę i kontrolę nad stopniem wysmażenia potraw.

Podsumowanie

Optigrill to nie tylko proste urządzenie do smażenia kiełbasek, karkówki czy burgerów. Możemy na nim przyrządzić całe danie, nie używając innych sprzętów w kuchni. Bez problemu usmażymy na nim hamburgery i podpieczemy bułki do nich, czy zrobimy tortillę z grillowanym kurczakiem i warzywami, lub zgrillujemy warzywa i kawałek kurczaka zupełnie bez tłuszczu. Bardzo polecam grill elektryczny Tefal, który miałam używać od czasu do czasu, jednak jest tak funkcjonalny, że przygotowuję na nim posiłki prawie codziennie i dlatego wszedł na stałe do wystroju mojej kuchni.

Czy ktoś jest chętny na grilla? Zostawiam Wam link do zakupów i opis producenta:

https://sklep.payback.pl/nagrody/optigrill-z-6-programami-grillowania-tefal-gc712d34

Przepis na tortillę z grillowanym indykiem, brokułem i serem cheddar

  • Składniki (na 4 tortille):
    * 4 placki tortilla
    * kilka różyczek brokuła
    * 300 g filetu z indyka
    * opakowanie serka śmietankowego typu Philadelphia (130g)
    * 200 g sera cheddar
    * gałązki rozmarynu lub łyżeczka suszonego
    * łyżeczka ostrej papryki w proszku
    * sól, pieprz
    * oliwa z oliwek

Grillowane tortille na grillu elektrycznym

Wykonanie:

  • Brokuła umyj, każdą różyczkę przekrój wzdłuż na pół, dopraw solą i zgrilluj.
  • Mięso pokrój na około 3-4 cm plastry. Dopraw solą, ostrą papryką, rozmarynem, natrzyj oliwą z oliwek i grilluj. Następnie pokrój w cienkie paski.
  • Rozłóż placek tortilli i rozsmaruj na nim około 1,5 łyżki serka śmietankowego. Posyp serem cheddar. Na środku ułóż 2 kawałki brokuła i kilka pasków indyka. Całość jeszcze raz posyp serem i zwiń. Na koniec zgrilluj tortillę. Smacznego!

Michalina Dudowicz

Gotowanie sprawia mi przyjemność, odpręża i daje wiele satysfakcji. Od kilku lat prowadzę bloga kulinarnego oraz profil na Instagramie. Gotuję prosto i zdrowo, z łatwo dostępnych składników. Na koniec wszystko fotografuję. Lubię kiedy na talerzu jest pysznie i efektownie.