Jako miłośniczka kuchni azjatyckiej nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez woka. Dzięki jego odpowiedniej budowie, ciepło podczas przyrządzania potraw jest zawsze równomiernie rozprowadzane, a łatwość mieszania i rozprowadzenia smaku daje nam świetny efekt końcowy. Na rynku jest wiele dostępnych marek, sprzętów, często ciężko podjąć decyzję i wybrać najlepszy wok dla siebie. Rozpiętość cenowa nie pomaga, a czytając subiektywne opinie w Internecie wcale nie jesteśmy mądrzejsi. Ale... Jako blogerka kulinarna używam w swojej kuchni wielu różnych sprzętów i spróbuję Wam pomóc w tym wyborze, pisząc własną ocenę. Miałam przyjemność przetestować Wok Simply Clean firmy Tefal i jestem naprawdę pozytywnie zaskoczona!
Kiedy zdecydujemy się na zakup woka, powinniśmy pamiętać o kilku aspektach, które pomogą w jego wyborze.
Jaką kuchenkę mamy w domu
W obecnych czasach rzadko już używa się żeliwnych woków, które kiedyś były w powszechnym użyciu. Teraz triumfy odnoszą woki żelazne, ze stali węglowej, emaliowane, ceramiczne oraz aluminiowe, z nieprzywierającą powłoką. Wok najlepiej się sprawdzi na kuchni gazowej oraz indukcyjnej. Istotą jest tutaj moc, bo wok musi być dobrze nagrzany. Podejrzewam, że wielu z Was ma kuchenkę indukcyjną, co wcale nie jest przeszkodą w zakupie Wok Simply Clean firmy Tefal. Ja używam specjalnego adaptera do indukcji, który idealnie się sprawdza. Do kupienia za kilka złotych w Internecie. Można też kupić specjalny palnik turystyczny, który świetnie się sprawdzi przy używaniu woka.
Jak i co gotujemy
Trzeba przeanalizować do jakich potraw chcemy używać nasz wok. Dania „stir fry” czyli smażone i mieszane w wysokiej temperaturze, wymagają porządnego i równomiernego nagrzania naszej patelni. Oprócz woka, o tradycyjnym owalnym kształcie, możemy również wykorzystać garnek z grubym dnem, ale jest to oczywiście dużo mniej wygodne. Zastanówmy się więc, jakie dania będziemy przyrządzać w naszym woku.
Jaki mamy budżet
Ceny woków są bardzo zróżnicowane, w zależności od materiału, z jakiego zostały wykonane, jaki producent. Ten aspekt jest istotny, ale pamiętajmy, że chcemy kupić produkt, który będzie nam służył przez lata.
Wok Simply Clean marki Tefal od razu przypadł mi do gustu. Jest lekki i poręczny, a to w domowym gotowaniu często jest bardzo ważne. Nowa patelnia Simply Clean posiada wskaźnik Thermo-Signal™ oraz nieprzywierającą powłokę zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, dzięki czemu bardzo łatwo utrzymać ją w czystości. Powłoka Titanium jest odporna na zarysowania, a dno Diffusion zapewnia równomierne i optymalne nagrzanie woka, co jest bardzo istotne przy smażeniu, szczególnie stir fry. Przyrządzanie potraw na patelni Simply Clean jest łatwe i wygodne. Przygotowywane produkty zachowują wartości odżywcze, są zdrowe, nie tracą walorów smakowych i aromatów. Gotowanie z patelnią Simply Clean jest po prostu przyjemnością. Wok jest kompatybilny z płytami grzewczymi: gazowe - elektryczne - ceramiczne – halogenowe. Do kuchni indukcyjnych polecam kupić adapter i bez problemu można używać. Dużą zaletą Woka Tefal jest jego cena. Do kuchni gazowych kupić go już można w okolicach 100 złotych.
Przed pierwszym użyciem i konserwacja woka
Wok Simply Clean przed pierwszym smażeniem należy umyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, osuszyć i nasmarować olejem spożywczym. Tak przygotowaną patelnię można używać i cieszyć się aromatycznymi posiłkami. Myjemy delikatną gąbką, natłuszczamy. Jeśli chodzi o woki ze stali węglowej to wymagają już więcej zabiegów: należy je umyć, osuszyć i opalić, z każdej strony. Natrzeć olejem. Po każdym użyciu myjemy tylko ciepłą wodą i natłuszczamy.
Potrawa z woka
Dzisiaj postanowiłam wykorzystać produkty, które mam w domu, a uwierzcie mi, że dania, które powstają z czyszczenia lodówki najczęściej podbijają serca mojej rodziny. Nie marnujmy jedzenia, wszystko można wykorzystać.
Warzywa Stir fry z ryżem jaśminowym
Potrzebne składniki (dla 2 osób):
1 marchewka
½ papryki
Twarda część, tzw. trzon brokułu + kilka różyczek
Cebula lub szalotka
2-3 ząbki czosnku
Dymka
Kolendra lub natka pietruszki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego do smażenia
Prażony sezam
Ryż jaśminowy
Przy robieniu dania stir fry, czyli szybkie smażenie i mieszanie wszystkie produkty musimy wcześniej przygotować, bo samo smażenie zajmie nam kilka chwil. Marchewkę, paprykę, twarde części brokułu kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dymkę kroimy, obrywamy listki kolendry czy natki pietruszki. Przygotowujemy sos: mieszamy razem sos sojowy, ostrygowy. Gotujemy wcześniej ryż lub makaron ryżowy.
Na Woku Simply Clean Tefal rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę, smażymy mieszając przez minutę, dorzucamy czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Wrzucamy warzywa i smażymy, mieszając przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukier i całość zalewamy sosem i smażymy razem, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Na koniec wrzucamy dymkę, podajemy z ryżem, kolendrą i prażonym sezamem.
Podsumowując:
Wok Simply Clean Tefal został przeze mnie przetestowany i z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że zdał egzamin! Myślę, że tego woka powinien mieć w swojej kuchni każdy, kto ceni sobie wygodę i poręczność, łatwość w utrzymaniu, funkcjonalność. Oprócz zalet potrzebnych przy gotowaniu, patelnia ma również przystępną cenę, więc zachęcam do zakupu. Mój obiad, przygotowany w woku Tefal wyszedł przepyszny, a przygotowanie zajęło mi kilka minut.
Dodatkowe informacje, wskazówki dotyczące parametrów technicznych oraz użytkowania woka znajdziecie pod linkiem poniżej – tu możecie dokonać wymiany punktów PAYBACK na jego zakup.
Dodatkowo na hasło "PAYBACKEXTRA" otrzymujecie minus 5% na zakupy sprzętów ze strony: https://sklep.payback.pl/kategorie/recenzje. Kod należy wprowadzić podczas zakupów – wystarczy, że masz 100°P PAYBACK, aby móc odebrać nagrodę z oferty – pozostałą wartość dopłacisz gotówką. Pamiętaj, dostawa ze sklepu PAYBACK jest zawsze darmowa!
"Z miłości do dobrego jedzenia, tworzę kulinarną rzeczywistość"
Jestem mamą trójki, żoną i kobietą o wielu twarzach. Kocham karmić moją rodzinę i przyjaciół, spędzać wspólnie czas przy stole. Pragnę inspirować innych, dlatego założyłam blog i konto na Instagramie, gdzie dzielę się przepisami, swoją pasją do gotowania i fotografii kulinarnej.
Serdecznie zapraszam!