Opiekacz do kanapek to doskonały przykład prostego, wielofunkcyjnego urządzenia, które znacznie ułatwia przygotowywanie smacznych przekąsek, śniadań czy kolacji. Zastanawiając się, jaki opiekacz wybrać, warto zwrócić uwagę na parametry poszczególnych urządzeń i porównać je ze sobą.
Kanapki z opiekacza mogą być podawane zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Decydując się na zakup opiekacza z wymiennymi płytkami, zyskuje się możliwość serwowania takich popularnych przekąsek, jak np. gofry, ciastka, a nawet grillowane mięso (jeśli urządzenie ma funkcję grilla). Wybierając najlepszy model, warto zwrócić uwagę na rodzaj płytek (wkładów), ich liczbę, wielkość urządzenia, pobór mocy i rodzaj obudowy. Istotne mogą być też dodatkowe funkcje – regulacja temperatury, możliwość pionowego przechowywania oraz mycia opiekacza w zmywarce.
Pierwszym parametrem, na który warto zwrócić uwagę przy wyborze sprzętu, jest moc. Im wyższa moc urządzenia, tym wyższe koszty eksploatacji (rachunki za prąd), ale jednocześnie krótszy czas przygotowywania posiłków. Proste i tanie opiekacze kanapkowe zwykle posiadają ok. 500–800W mocy. Jeśli ktoś nie chce czekać zbyt długo na zrobienie smakołyków, powinien zainwestować w urządzenie o mocy ok. 1000W. Czas przygotowywania posiłków będzie znacznie krótszy.
Rodzaj obudowy to kolejny istotny czynnik, który ma wpływ na wygodę użytkowania oraz na wytrzymałość urządzenia. Dostępne na rynku opiekacze najczęściej mają obudowę z tworzywa sztucznego, metalu, połączenia metalu i tworzywa sztucznego, a czasem także ze stali nierdzewnej. Urządzenia metalowe i stalowe są najbardziej solidne i gwarantują długoletnią eksploatację, podczas gdy opiekacze plastikowe mogą być narażone na szybsze zużywanie się materiału w wyniku oddziaływania wysokiej temperatury. Dla niektórych osób pewną wadą może być wyższa waga urządzeń metalowych i stalowych.
Dodatkowe funkcje opiekaczy – na co warto zwrócić uwagę?
Wkładki do robienia ciastek, minipączków czy gofrów to nie jedyne atuty dobrego sprzętu. Pragnąc wybrać najlepszy opiekacz do kanapek, warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje. Przydatna jest możliwość mycia urządzenia w zmywarce, którą oferują producenci najlepszych urządzeń. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy smaży się mięso w opiekaczu. Osoby, które posiadają małą kuchnię, mogą być zainteresowane funkcją pionowego przechowywania urządzeniu. Interesującym atutem może być także opcja regulacji temperatury, dzięki której dostosowuje się stopień przypieczenia potraw do indywidualnych preferencji domowników.
Opiekacz kanapkowy już od dawna przestał pełnić swoją pierwotną funkcję. Chociaż świeżym, ciepłym kanapkom trudno się oprzeć, to dzięki nowoczesnym technologiom we współczesnych urządzeniach można przyrządzić znacznie więcej posiłków.
Opiekacze świetnie sprawdzą się do zabawy z dzieckiem w robienie ciasteczek, naleśników, gofrów i minipączków. Co więcej, w niektórych modelach można grillować warzywa i mięso – nawet twardsze, np. wołowinę. Oprócz klasycznych sandwiczy można przygotować także omlet jajeczny lub jajko sadzone. Kuszącą propozycją wydają się przepisy na tortille z opiekacza oraz przepyszne kanapki typu panini, hamburgery i hot dogi.