W czym zrobić pieczeń, aby była soczysta?

Strona GłównaPAYBACK EkstraKuchnia ● Pieczeń

To, czy pieczeń wyjdzie soczysta, aromatyczna i smaczna zależy od wielu czynników. Należy zwrócić uwagę na rodzaj pieczonego mięsa oraz sposób jego wcześniejszego przygotowania (np. marynowanie lub peklowanie). Duże znaczenie ma też to, w jakim naczyniu zostanie ono poddane obróbce cieplnej.

Jakie garnki i brytfanny zatem wybrać? Czy istnieje naczynie, które pozwoli przygotować wyborną pieczeń z indyka lub gęsi bez konieczności dzielenia jej na mniejsze części?

W czym można piec mięso? Jakie naczynie najlepiej wybrać?

W czasie przygotowywania pieczeni wieprzowej czy wołowej należy liczyć się z tym, że w czasie obróbki cieplnej będą się z niej wydzielały soki. Niektóre przepisy, np. na pieczeń w sosie, zalecają podlewanie mięsa różnymi płynami (np. winem czy wytopionym tłuszczem) w czasie, gdy znajduje się ono w rozgrzanym piekarniku. Pozwala to na uzyskanie wilgotnego, soczystego i aromatycznego dania. Dlatego do przygotowywania tego typu mięsnych potraw zaleca się stosowanie naczyń z wysokimi brzegami (ewentualnie specjalnych rękawów foliowych), co pozwala na uniknięcie wylania się płynów w czasie pieczenia.

Typy naczyń do pieczenia mięsa

Wśród tego typu naczyń najczęściej wykorzystywane są:

  • Garnki rzymskie – są to gliniane formy z pokrywką, które znane są od tysięcy lat. Jako jedną z głównych ich zalet wymienia się możliwość pieczenia mięsa bez dodatku tłuszczu. Sekret tego naczynia tkwi w jego porowatej powierzchni, która dobrze chłonie płyny – przed umieszczeniem w piekarniku należy garnek dobrze namoczyć w wodzie (zazwyczaj zaleca się 30 minut, jednak w przypadku „trudnych” mięs, jak wołowina czy gęsina, zaleca się dłuższe moczenie, ok. 2 godzin). W czasie podgrzewania woda paruje, co pozwala upiec mięso bez tłuszczu. Zapobiega też wysuszeniu się potrawy. Garnki rzymskie są też często bogato zdobione.
  • Szklane naczynia żaroodporne – obecnie to jedne z najchętniej stosowanych rozwiązań. Powinny być one dopasowane rozmiarem do potrzeb rodziny. Czasem warto zainwestować w dwa produkty o różnych wymiarach. Jeden mniejszy, np. do pieczeni ze schabu czy szynki, drugi większy do przygotowywania obiadów „jednogarnkowych” lub umożliwiający upieczenie całego kurczaka. Zaletą tego rodzaju form jest to, że są one przezroczyste i pozwalają na kontrolowanie stanu potrawy. Szklane naczynia żaroodporne mogą być stosowane w temperaturach do 300 stopni. Czasami mają również przegródki, dzięki którym można przygotowywać dwa różne dania jednocześnie.
  • Ceramiczne naczynia żaroodporne – chętnie wybierane są wtedy, gdy dania są bezpośrednio podawane w tym, w czym zostały przygotowywane (warto w takim przypadku zaopatrzyć się w zestaw ze stojakiem, w którym umieszcza się podgrzewacze utrzymujące temperaturę potrawy). Często są dostępne w różnych kolorach i kształtach, co ułatwia ich dobranie do własnych potrzeb. Można w nich również zamrażać potrawy, więc jeśli cały obiad nie zostanie zjedzony, resztki można schować do zamrażarki. W naczyniach ceramicznych dobrze prezentują się szczególnie mięsno-makaronowe zapiekanki.
  • Brytfanny do pieczeniaobecnie wykonywane są one z różnych materiałów. Dużą popularnością cieszą się te emaliowane i żeliwne. Nowoczesne formy są lekkie i jednocześnie długo utrzymują ciepło dań, co łączy w sobie zalety obu wyżej wymienionych naczyń. Przykładem może być tutaj np. brytfanna stalowa, której nowoczesny wygląd idealnie pasuje do współczesnych kuchni. Decydując się na taki produkt, warto również wcześniej przemyśleć, jaki rozmiar będzie potrzebny. Dobrze jest też zwrócić uwagę na to, czy do naczynia dodawane są akcesoria, np. ruszt pozwalający na przygotowanie soczystej pieczeni bez dodatku tłuszczu lub pokrywka (najlepiej z otworem, przez który można podlewać mięso).
  • Gęsiarka – to rodzaj dużej brytfanny, która służy do pieczenia w całość indyków i gęsi. Można ją wykorzystać także do przyrządzenia dużej liczby dań z mniejszych partii mięsa. Naczynie to zawsze sprzedawane jest z dopasowaną pokrywką, co pozwala na zamknięcie obiegu pary i uzyskanie soczystej i aromatycznej potrawy.


Przeczytaj również: Co przygotować na grilla? Pomysły na potrawy

Jak zrobić pieczeń? Najważniejsze informacje

Jednym z ważniejszych czynników jest wybranie odpowiedniego mięsa do pieczenia – musi być świeże i najlepiej, aby miało trochę tłuszczu, który w czasie wytapiania będzie je nawilżał. Jeżeli mięso jest bardzo suche, warto naszpikować je słoniną lub obłożyć boczkiem. Ten można położyć także na pasztet lub pieczeń rzymską. To pozwoli również na stworzenie na wierzchu chrupiącej i aromatycznej skórki. Pieczeń z mielonki należy z kolei odpowiednio doprawić przed uformowaniem i włożeniem do piekarnika, natomiast sztukę mięsa pieczoną w całości warto wcześniej zamarynować i pozostawić w lodówce na co najmniej kilka godzin.

Dla poszczególnych rodzajów mięsa temperatura i czas obróbki cieplnej będzie inny, sporo też będzie zależeć od tego, jak duża będzie pieczeń. Dlatego też zawsze należy postępować zgodnie z przepisem, według którego przygotowuje się daną potrawę.


Zainteresuje cię: Rusztjakie są rodzaje? Jak go wyczyścić? Porady