Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co je i w jaki sposób przygotowuje jedzenie. Obecnie jednym z najpopularniejszych trendów jest szukanie metod na to, by serwowane w domu potrawy były jeszcze lepsze i zdrowsze. Urządzeniem, które może w tym pomóc, jest air fryer, czyli frytkownica beztłuszczowa.Air fryer w wolnym tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza "frytkownicę powietrzną".
Sprzęt ten pozwala na przygotowywanie zdrowych, a jednocześnie pełnych smaku potraw, które zadowolą podniebienia wszystkich smakoszy. W czym tkwi sekret działania tego urządzenia? Czy faktycznie warto kupić air fryer? Jakie są sprawdzone przepisy, które można przygotować we frytkownicy beztłuszczowej?
Przygotowywanie zdrowego jedzenia – popularny trend, któremu warto się poddać
Świadomość tego, że sposób przygotowywania jedzenia może wpływać na zdrowie, jest coraz większa w społeczeństwie. Już od dłuższego czasu zastanawiano się, w jaki sposób smażyć zdrowiej. To właśnie smażenie jest uważane za jedną z najmniej zdrowych metod obróbki termicznej żywności. Przygotowywane tak dania mogą obciążać wątrobę, a w zależności od tłuszczu, jaki się wykorzystuje, także znacznie podnosić cholesterol oraz obciążać układ trawienny i krwionośny.
Z tego też powodu producenci akcesoriów i sprzętów używanych w kuchni chcą oferować produkty pozwalające na przygotowywanie dań bez użycia oleju lub z jego niewielką ilością. Prawdziwym hitem kilka lat temu stały się patelnie, które umożliwiały smażenie różnorodnych potraw praktycznie bez tłuszczu. Ich powłoka jest nieprzywierająca, więc znacznie zmniejsza się ryzyko przypalenia jedzenia, co często zdarza się podczas tradycyjnego smażenia.
Obecnie coraz większym zainteresowaniem cieszą się urządzenia elektryczne umożliwiające beztłuszczowe gotowanie i smażenie. To wielofunkcyjne frytkownice beztłuszczowe.
Air fryer, czyli frytkownica beztłuszczowa – co to jest? Jak działa to urządzenie?
Frytkownice beztłuszczowe w ostatnim czasie zyskały wielu zwolenników. Po tego rodzaju urządzenia sięgają przede wszystkim osoby, które chcą zadbać o poziom cholesterolu we krwi, a także zgubić zbędne kilogramy. Przygotowywane tą metodą jedzenie jest o wiele zdrowsze i lżejsze, dzięki czemu znacznie szybciej się je trawi.
Sposób działania takiej frytkownicy jest bardzo prosty, gdyż wykorzystuje ona gorące powietrze. Funkcjonuje w podobny sposób jak tradycyjny piekarnik. Umieszczone w koszu potrawy są poddawane działaniu powietrza o bardzo wysokiej temperaturze, wynoszącej ok. 200 stopni (regulacja temperatury zależy od wybranego modelu). W takim urządzeniu można przyrządzać takie jedzenie jak na patelni. To także doskonała alternatywa dla dań tradycyjnie przygotowywanych na głębokim oleju, np. frytek. Zamiast wybrać tradycyjny piekarnik, część osób decyduje się na zakup beztłuszczowej frytkownicy.
Popularność tych urządzeń sprawia, że coraz częściej w sieci wyszukiwane są hasła takie jak: „frytkownica beztłuszczowa przepisy”. Jak się okazuje, na różnego rodzaju stronach można znaleźć wiele inspiracji, jeśli chodzi o zdrowe i smaczne potrawy. Od czego zacząć swoją przygodę ze smażeniem gorącym powietrzem? Najprostsze w przygotowaniu będą frytki – możesz przygotować ich tradycyjną wersję, z ziemniaków, albo poeksperymentować i zrobić je np. z batatów, marchewek, selera lub topinamburu.
Warto też zdecydować się na bardziej skomplikowane przepisy na dania z frytkownicy beztłuszczowej. Przykładem może być ryba, glazurowany kurczak, a nawet różnego rodzaju ciasta, np. pyszne i lekkie babeczki.
Cały czas podkreśla się zalety tego typu urządzeń, a zwłaszcza fakt, że pozwalają na przygotowywanie zdrowych i lekkich potraw. Wskazuje się również na to, że można w nich przyrządzić jedzenie o wiele szybciej niż w piekarniku. Czy zatem frytkownica beztłuszczowa ma jakieś wady? Zdania są podzielone. Dla miłośników wyrazistych smaków i dań przygotowywanych w tradycyjny sposób na tłuszczu wady urządzenia wynikają z tego, jak działa sam air fryer. Chodzi o to, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i początkowo część osób może odczuwać różnicę w tym, jak smakują potrawy przygotowywane bez niego. Z tego też powodu niektórzy użytkownicy urządzenia dodają odrobinę tłuszczu roślinnego (uznawanego za zdrowszy), jedynie w celu podkreślenia smaku przygotowywanego dania.
Wybierając frytkownicę beztłuszczową, warto też zwrócić uwagę na jej wymiary. Większość modeli ma spore rozmiary, co może się okazać utrudnieniem w małej kuchni.